Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Idővel jót is hozhat az út

Az épülő M86-os mellett élők reménykednek a főút későbbi áldásos hatásaiban, ám az építkezés nehézségeket is okoz: feldarabolt szántók, töredezett utak. No és csordultig lévő szálláshelyek.

A Csornát Szombathellyel összekötő, épülő M86-os főút mentén egyelőre több a panasz. Igaz, az út menti települések lakói az út elkészültétől falujuk fejlődését várják.

Jellemző helyzetben van Vásárosfalu is, ahol Molnár Sándor polgármester elöljáróban kijelentette, némi bezártságérzés vett erőt a falun. Utóbbi azonban nem csak szubjektív érzés, maga a falu néhány hónapja csak nagy kerülővel, Páli vagy Rábakecöl felől közelíthető meg. A 86-os főút és a község közti bekötőt először lezárták, majd napjainkra egy jó részét el is bontották az építők. Ezáltal a falu északi utcájában a legnagyobb nyugalom uralkodik. Az utca végével megszűnt a bitumenes út, egyelőre kavicshalmok és a készülő felüljáró zárja el a kilátást.

– Az épülő főúttól természetesen mi is előrelépést várunk a község életében, hatása azonban jelenleg kettős – mondta Molnár Sándor polgármester. Kiemelte, a község határában az amúgy is kevés szántóföldet szinte kettévágta az épülő út, kerülőkre kényszerítve az érintett gazdákat.

Az egykori bekötő helyén felüljáró épül, a kerékpárosok legnagyobb örömére. Fotó: a szerző felvétele
Az egykori bekötő helyén felüljáró épül, a kerékpárosok legnagyobb örömére. Fotó: a szerző felvétele


– Azt nem lehet vitatni, hogy a megvásárolt szántó ára mindenkinek jól jött, ám melyik gazda szereti, ha elaprózzák a földjét? – hangoztatta a polgármester. Hozzátette, az út a határ egy részének öntözését is nehezíti.

– A Keszeg-ér (Linkó-patak) eddig a teljes határ öntözését biztosította, az úttal ez lehetetlenné vált – mondta.

A vásárosfalui polgármester úgy véli, a tagutak megszűntével és a kerülőkkel a gazdák költségei mindenképpen nőnek. Molnár Sándor szerint az elhasználódó úthálózat és az egyelőre nem látható adóbevételek is az útépítés negatív oldalát erősítik.

– Az adókról már tárgyaltunk az építőkkel, egyelőre kevés eredménnyel – tette hozzá.

– Ezzel szemben már haszna is látszik az építkezésnek, ha csak a szálláskiadásra gondolunk. A környéken nincs az a szállás, amit ne lehetne kiadni. Nálunk kéttucatnyi építőmunkás lakik a faluban, akik kiveszik részüket még a helyi programokból is – jelentette ki a polgármester. A vendégek a kereskedelmi egységekben is forgalomnövekedést idéznek elő. Az építkezésnek némi munkahelyteremtő hatása is van.

– Pár helyi ember is dolgozik a környéken, a szomszédos falvakból is vettek fel embereket, de sokkal többen is elhelyezkedhetnének. Ám a felajánlott állások jó részét nem fogadták el a környékbeli lakosok – mondta Molnár Sándor.

– Összegezve úgy gondolom, napjaink negatív hatásairól beszélnünk kell, de hosszabb távon ezeket felülírja majd a mellettünk vezető főút befektetést vonzó, gazdaságélénkítő hatása – hangoztatta a vásárosfalui polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalos lendület Rábcakapin

Rábcakapi fiatalok igyekeznek „feldobni" a község közéletét. Tovább olvasom