Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Időutazás a jubileum kapcsán

Tegnap számoltunk be arról a méltóságteljes ünnepségről, melynek keretében a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ óvodásai, tanulói, pedagógusai, dolgozói, továbbá a szülők és meghívott vendégek emlékeztek meg az intézmény egyházi újraindításának tizedik évfordulójáról.

Megszépültek: Új köntösben a régi épületek.
Ezúttal néhány adatot, érdekességet adunk közre múltról és jelenről.

A múlt szeletei...

Bizonyára vannak, akik nem tudják, hogy a mai intézmény elődjét, a Leánytanodát Tóth Bálint országgyűlési képviselő, sopronnémeti földbirtokos építtette 1876-ban. Csorna község a társadalmi munkát, a premontrei rend a szervezést és a fenntartást vállalta. Az iskolát három elemi osztállyal és női kézimunka-iskolával 1876. szeptember 24-én nyitották meg.

A tanítást Simon Vince csornai prépost kérésére az Isteni Megváltó Leányai Soproni Anyaházából érkezett négy képesített nővér végezte.

A tanulók létszáma 1877-ben 233 volt. 1886-ban a község az iskolát és a nővérek lakását megnagyobbíttatta, emeletet húztak az épületre, melyben kisdedóvó kapott helyet. 1904-ben Kokas József csornai születésű apát-kanonok végrendeleti alapítványából az iskolától független árvaház épült. 1925-ben az árvaház épületében kezdte meg működését a polgári leányiskola egy osztállyal. 1926-ban öt tanteremmel bővítették az iskolát, 194 2-ben tornaterem épült.

1944. június 17-én Mindszenty József bíboros látogatásának örvendhettek a nővérek és tanítványaik. Az 1945/46-os tanévben vezették be a nyolcosztályos mindennapi iskolát. A fenntartói kettős jogviszonyt az iskola új neve is tükrözte: „Az Isteni Megváltó Leányai Vezetése Alatt Álló Római Katolikus Általános Iskola". Az intézményt 1948. június 16-án államosították.

...és a jelen történései

Csorna önkormányzatának képviselő-testülete 1993. április 29-i ülésén döntött arról, hogy az egyházi iskola 1994. július elsejével megkezdheti működését. Dr. Pápai Lajos megyés püspök 1994. szeptember 23-án szentelte fel az iskolát, amely nyolcosztályos, húsz tantermes, tizennyolc tanulócsoportos, hét napközis csoporttal. A tanulók létszáma 365, a tantestületé 35 fő, a szakos ellátás 100 százalékos.

A felső tagozaton az oktatás szaktantermekben folyik. Idegen nyelvként a német és az angol választható. Németből tagozatos osztályok működnek. Ötödik osztálytól számítástechnika szerepel a tantárgyak között. A 2001/2002-es nevelési évtől óvoda kezdte meg működését, ahol 150 kisóvodás nevelését, gondozását tizenkét óvónő és hat dajka látja el. A 2003/2004-es tanévtől zenei tagozattal bővült az intézmény.

A zeneiskolát 168 növendékkel, kilenc tanszakkal – zongora, hegedű, gitár, cselló, klarinét, rézfúvós, furulya, fuvola és zeneelmélet – indították. Az iskola az évek során szellemiségében megújult, a tanítást segítő eszközökben gazdagodott és megszépült külsejében is a fenntartó Győr Egyházmegyei Hatóság és a németországi paderborni érsekség jóvoltából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A narkós az emberben lakik

„ Általános iskolásoknak adott el marihuánát Kapuváron egy iparis diák. A fiatalok… Tovább olvasom