Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Idősotthonok várólistával

Rábaköz - Az átlagéletkor meghaladja a 80 évet a Csornai Kistérségi Társulás idősotthonaiban. Egyre többen kérik felvételüket az intézményekbe. A kistérség szociális központja működteti a fogyatékosok napközijét is.
Egyre nagyobb az igény a Csornai Kistérségi Társulás Szociális Központjának munkájára. Három intézményükben jelenleg hatvan ellátottról gondoskodnak. Két bentlakásos intézményükbe várólistáról lehet bejutni. A lakók átlagéletkora meghaladja a nyolcvan évet, négyötödük asszony. A központ huszonhat munkatársa dolgozik értük.
A szociális központ alap- és szakfeladatokat lát el. A munkatársak 95 százaléka rendelkezik szakképzettséggel, munkájukra nagy az igény. Az alapellátási feladatok közül a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, étkeztetést feladatátvállalással oldják meg. A Fogyatékosok Napközi Otthonát a központ működteti.

Tavaly novemberig 16 fiatalról gondoskodtak, de az igények miatt további nyolc felvételét engedélyezte a közigazgatási hivatal.

Tavaly az otthon működtetése 12 millió forintba került, amit állami normatívából finanszíroztak. Az intézményben napi- és haviterv alapján dolgoznak. Feladatuk a fogyatékos fiatalok képességeinek szinten tartása és a lehetőségekhez képest fejlesztése. Igyekeznek számukra színes programokat összeállítani.

– Az idei évtől már nem tartozik az alapfeladatok közé a támogató szolgálat működtetése. Államilag finanszírozott lett, a működtetésére pályázni kell – mondta a Kisalföldnek Bertalanné Balázs Kata, a szociális központ vezetője. – Nyolcmillió forintot nyertünk, ami a megnövekedett feladatainkhoz nem elég, ezért év közben módosítani kell az úgynevezett „feladatmutatót". A sérültek utaztatását egy 2006-ban adományként kapott, több mint tízéves kisbusszal oldjuk meg. A kistérség tizenegy falujából érkeznek a napközi otthonba, a jármű napi 200 kilométert tesz meg.

Bertalanné Balázs Kata
Bertalanné Balázs Kata

A busz felszereltsége azonban nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ezért 2009. december 31-ig kaptak csak engedélyt. Év végéig mindenképpen új, megfelelő járművet kell beszerezniük. Kaptak már támogatást lakossági gyűjtésből, báli bevételből és benyújtott pályázatuk is elbírálásra vár.

Bertalanné Balázs Kata hozzátette: szakfeladatuk bővült. 2008-tól a magyarkeresztúri Idősek Átmeneti Otthona mellett működtetik a bágyogszováti Idősek Átmeneti Gondozóházát is. Előbbiben tizenhét, utóbbiban tizenkilenc idős ember gondozását biztosítják. Mindkét intézménybe a felvételhez kérelem és a házi-, illetve a kezelőorvos javaslata szükséges. Az azonnali elhelyezést azonban nem tudják megoldani, várakozólistájuk van. Tavaly a bágyogszováti és a magyarkeresztúri otthonok működtetése 62 millió forintba került.

– A lakók átlagéletkora meghaladja a 80 évet, a gondozottak nyolcvan százaléka nő – tájékoztatott a központ vezetője. – Az otthonokat állami normatívából, a kistérségi kiegészítő normatívából és az intézményi térítési díjakból tartjuk fenn.

A költségvetés ugyan szűkös, mégis sikerült fejleszteni mindkét intézményt. Bágyogszováton elkészítették a gazdasági bejárót és kialakítottak egy újabb szobát is, így kettővel nőtt a létszám.

Magyarkeresztúron egy kétágyas szobát háromágyassá alakítottak. Az idei tervek között mindkét otthon tetőcseréje szerepel, Bágyogszováton a nyílászárók cseréje, illetve a keresztúri ingatlan udvarának parkosítása lenne időszerű. A beruházások támogatására pályázatot nyújtottak be, várják a bírálatot. Bertalanné Balázs Kata megjegyezte: egyre többen szeretnék igénybe venni az otthonok nyújtotta szolgáltatást.

Egyre nagyobb az igény az idősek szervezett gondozására
Egyre nagyobb az igény az idősek szervezett gondozására

– Az országos mutatókhoz hasonlóan a Rábaköz lakossága is öregedik. Továbbá megemelték a nyugdíjkorhatárt, így a 80 éves, gondozásra szoruló szülők gyerekei még dolgoznak – magyarázta. – Nem tudják vállalni az idősek huszonnégy órás felügyeletét. A hozzánk bekerülőknek persze nem szakad meg a kapcsolata a családdal. Látogatják őket és munkatársaim is mindent megtesznek azért, hogy a gondozottak szocializációját megkönnyítsék. Az idősek számára igyekszünk olyan programokat szervezni, melyek megszépítik öreg napjaikat. Megünnepeljük a jeles napokat, a név- és születésnapokat.

A szociális központ munkája nem merül ki a három otthon és a támogató szolgálat működtetésével. Segítenek mindenkinek, aki hozzájuk fordul és kérés nélkül is észreveszik, ha valahol szükség van rájuk. Legutóbb például a csornai, leukémiában szenvedő Horváth Laura gyógykezelésére szerveztek jótékonysági estet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktívak a helyi civilek, egyre több a kezdeményezés

Barbacs - Egyre aktívabbak a község civil szervezetei. A település vezetői számíthatnak a… Tovább olvasom