Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Idősek nyári étkeztetése a leállások idején

Az önkormányzati konyhák többsége nyáron néhány hétre leáll. Ezalatt mindenki maga oldja meg étkezését. Lehetőség van már házhoz szállításra is.

Az iskolai szünetben több községben hosszabb-rövidebb időre a községi konyhák is leállnak. Ebédelni azonban ilyenkor is kell. Egyes településeken a helyiek már készülnek a szünetre és megoldják étkezésüket. Vannak, akik házhoz szállíttatják az ebédet.

Dénesfára Beledből viszik naponta az ebédet. Augusztusban azonban a szabadságok miatt leállítják a szállítást. Ezt előre jelzik a helyieknek. Takács Lajos polgármestertől megtudtuk: azoknak, akik tőlük kapják az ebédet, nem okoz gondot az egy hónapos szünet. Mindenki megoldja az étkezést, mivel megértik, hogy az óvodai dolgozóknak és a falugondnoknak is jár a szabadság.

Enesén szintén nem okoz gondot az önkormányzati konyha két-három hetes leállása. Mesterházy József polgármester elmondta: hatvan-hetven „éthordósuk" van. A korábbi években próbálták megszervezni, hogy az egyik helyi étterem „helyettesítse" a községi konyhát, de kevesen éltek a lehetőséggel. „Úgy látszik, a nyári két-három hetes leállás nem olyan hosszú idő. Ezalatt mindenki meg tudja oldani a saját étkezését" – tette hozzá az enesei polgármester.

Kónyban a konyhai leállás idején is az önkormányzat biztosítja az idősek étkeztetését. Amint Aller Imre fogalmazott, mindössze kéthetes kiesésről van szó, de ezalatt az egyik helyi vendéglő biztosítja az önkormányzaton keresztül az ebédet. A gyakorlat az évek alatt bevált.

Vannak vállalkozók, akik már ebédkiszállítással is foglalkoznak. Az igény egyre nagyobb, nyáron a forgalom is emelkedik. Torma József bágyogszováti vendéglős szerint a falvak „elöregedésével" együtt emelkedik a megrendelések száma.

– Két és fél évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy ebédkiszállítással is foglalkozunk. Először a helyiek jelezték igényüket, aztán bővült a kör és ma már tíz községben vagyunk jelen – tájékoztatta a Kisalföldet. – Megrendelőink hatvan-hetven százaléka idős, egyedülálló, illetve nyugdíjas házaspár.

Torma József elmondta: elsősorban természetesen üzleti megfontolásból vágtak bele, hiszen a falusi vendéglátás jelenleg mélyponton van.
A vállalkozó meglátása szerint ahogy öregszenek el a rábaközi falvak, egyre nagyobb az igény is a kiszállításra. Az ebédhordó gyakran más, szociális feladatot is ellát.

– Számos beteges, mozgásképtelen idősünk van, aki kulcsot ad a házához, így tényleg közvetlenül az asztalára helyezzük az ételt. Előfordul olyan is, hogy bevásárolunk vagy egyéb kérésnek teszünk eleget. Sokan vannak ugyanis olyanok, akikre rajtunk kívül más nem nyitja rá az ajtót. Sokuknak az is elég, ha csak meghallgatjuk a problémáit.

A bágyogszováti vállalkozó 460 forintért ad egy adag ebédet. A legtöbb nyugdíjasnak vacsorára is marad, így kétszeresen is megéri előfizetni. A hatóságok szigorúan ellenőrzik a tevékenységet, rendszeresek a vizsgálatok. Nyáron a forgalom is nő, hiszen szinte minden faluban leállnak az önkormányzati konyhák. 

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér épülhet

Több millió forintos költséggel a kapuvári Fő téri park mellé új játszótér létesül. Az alpolgármester szerint – ha anyagi helyzetük engedi – a lakótelep is kap néhány játszóeszközt az év végéig. Tovább olvasom