Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Idős helyiek visszaemlékezéseit is papírra vetették

Érdekes könyv jelent meg a közelmúltban Rábacsécsényről. A falu múltját dolgozták fel a szerzők, színesítve visszaemlékezésekkel, adatokkal.

A település múltját feldolgozó könyvet jelentetett meg a Molnár János Egyesület Rábacsécsényért. A kiadványt Kovács Zsuzsanna pedagógus szerkesztette. A helytörténeti munka két részből áll. A Sólymos István egykori tanító és munkatársai által összegyűjtött anyagtól a második világháborúig.

A második részben többek között Horváth Dori Imre apát visszaemlékezéseit olvashatjuk. „Megmaradásból, talpra állásból ezernyi példát adott az itt élő nép az évszázadok alatt" – írja előszavában a szerkesztő. A szerzők sorra is veszik a község történetének főbb állomásait. Részletesen foglalkoznak földesurával, a Sibrik családdal. Érdekes része a könyvnek, amelyikben idős csécsényiek emlékeznek vissza fiatalságukra, élményeikre, a hétköznapokra.Olvashatunk a iskola fejlődéséről, tanítókról, az egészségügyről, a hagyományokról, a gazdálkodásról. Külön fejezet foglalkozik korának egyik elismert pedagógusával, tankönyvírójával, a rábacsécsényi születésű Molnár Jánossal.

A befejező részben a civil szervezeteket mutatják be, aztán szó van a falu jelenlegi életéről, ünnepeiről. Az Adatok és emlékek Rábacsécsény község történetéből című könyv érdekes olvasmány, nem csak a helyieknek. Azok is haszonnal forgathatják, akiket érdekel egy kisfalu évszázados története.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évértékelő nyugdíjasok Bágyogszováton

Évzáró rendezvényt tartott a helyi Borostyán Nyugdíjas Klub. Tovább olvasom