Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Idő az évgyűrűkben

Szerda este Molnár Sándor professzor a fákról és erdőkről tartott nagy sikerű előadást a Kapuvári Szabadegyetem legutóbbi rendezvényén. A szabadegyetem napjainkra számos kapuvári állandó programja lett.
Szerda este ismételten zsúfolásig megtelt a Rábaközi Művelődési Központ előtere, a Nyugat-magyarországi Egyetem által gründolt Kapuvári Szabadegyetem legutóbbi előadásán, ahol dr. Molnár Sándor professzor beszélt a fák, az erdő és az ember kapcsolatáról. Maga a rendezvény napjainkra szervesen beilleszkedett a város közösségi programjai közé, számos kapuvári rendszeres látogatója az előadásoknak.

Látogatott program a Kapuvári Szabadegyetem: Vargáné Molnár Zsuzsanna, a művelődési központ munkatársa láttamozza Ments Lászlóné „leckekönyvét
Látogatott program a Kapuvári Szabadegyetem: Vargáné Molnár Zsuzsanna, a művelődési központ munkatársa láttamozza Ments Lászlóné „leckekönyvét".

A Kisalföldnek Ments Lászlóné elmondta, férjével együtt minden előadást meghallgatnak. – Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a szabadegyetemet, terveink szerint nem hagyunk ki egyetlen előadást sem – mondta a Kisalföldnek a kapuvári hölgy.

Molnár professzor előadását egy kis nyelvtörténettel kezdte, mint mondta, a „fára" a magyar nyelvben egyetlen szó jelenik meg, szemben számos idegen nyelvvel (latin, angol, német), ahol az élő és holt fát külön szóval különböztetik meg. – A magyar nyelv azonban egységesen kezeli mind az élő, mind a „holt" fát, ezzel is tisztelegve mindegyik forma előtt – mondta a soproni egyetem professzora. – Rossz beidegződés, hogy a kézi vagy motorfűrész a közellenség, ha a fákról beszélünk, hiszen a kivágott fa bármikor újratermeszthető, szemben a műanyagokkal, melyek csak szennyezik a környezetet és a fával szemben „lelketlenek" – mondta Molnár professzor.

Előadásában a fa növekedésétől a feldolgozásig áttekintette ezen élő formát. Mint mondta, minden harmadik ember a fák által kibocsátott oxigént lélegzi be. A kitermelt fa fele energetikai felhasználásra kerül, másik felét termékek készítésére használja az emberiség.
Molnár professzor érdekességképpen Sopronban készített elektronmikroszkópos fotókat is mutatott a fák belső szerkeze-
téről, ahogy idézte a költőt: „óra ketyeg a fában, vagy szív talán...", utal az „évgyűrűkbe zárt időre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15: csornai ünnep a Petőfi szobornál

Szerdán délután emlékeztek meg a csornaiak az 1848-49-es eseményekről a Petőfi szobornál. Tovább olvasom