Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Ideológia helyett célok kellenek

Szabó István kapuvári tanár szerint fel kell kelteni a fiatalok érdeklődését.

Úgy véli, hiányoznak a gyermekek közösségi programjai. Nem ideológiára, hanem közös célokra és önfegyelemre van szükség.

– A gyermekeknek nem ideológiákra, hanem közös célokra, önfegyelemre és életre nevelésre van szükségük. Ezt a célt azonban az ő nyelvükön is el lehet érni, csak fel kell kelteni az érdeklődésüket – fogalmazott lapunknak Szabó István nyugalmazott kapuvári történelemtanár. Növendékei „Pista bácsija" 14 éve egy hagyományőrző csoportot vezet. Van olyan egykori diákja, aki a mai napig aktív tagja a csapatnak.

Szabó István: Mindegy, hogy a gyermekek érdeklődését mivel keltjük fel.
Szabó István: Mindegy, hogy a gyermekek érdeklődését mivel keltjük fel.

– Hatvanöt éve, Babótról indultam a történelemtanári pályán, melyet olyan pedagógusoknak köszönhetek, mint Pócza Rozália vagy Bertók Kálmán – kezdte a történetét Szabó István. Hangoztatta, az érdeklődést olyan tanórákon, szakkörökben keltették fel benne, ahol a tanár mondandóját borzongással hallgatták a diákok. – Harmincöt éves tanári pályámon a napközis tanító munkakörétől kezdve az iskolaigazgatói beosztásig együtt éltem az iskolával – jelentette ki a nyugdíjas tanár. Hangoztatta, ha félretesszük az akkori idők közösségi diákprogramjainak ideológiai mázát, akkor be kell vallani, hogy a gyermekek nevelése, az életre való felkészítés bizony azokban a táborokban (Kapuvár balatonakali táborában), szabadidős programokban zajlott, ahol az egymás iránti toleranciát, felelősségérzetet, önfegyelmet játékos, de egy életre kiható formában tanulták meg a diákok.

– A rendszerváltással ezek a programok elmaradtak. Most például az úgynevezett Erzsébet-táborok próbálják betölteni ezt az űrt – mondta a tanár. Hozzátette, a háború előtt fénykorukat élő cserkészcsapatok a rendszerváltás után nem tudtak gyökeret verni, amellett sem, hogy van néhány üdítő kivétel.

– Ennek számos oka között a mai kor más elvárásait és a hiányzó, igazán elhivatott pedagógusokat tudom említeni, megjegyezve utóbbiakról, a velük szembeni elvárások is teljesen mások napjainkban – mondta Szabó István. Úgy véli, a mai 30-as korosztályon már látszik e közösségi programok hiánya.

– Mindegy, hogy a fiatalok érdeklődését mi kelti fel. Legyen az történelem, festészet vagy zene, fontos, hogy értelmes célokat adjunk nekik a szabadidő hasznos eltöltésére – mondta a kapuvári pedagógus.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beivott, majd betört egy csornai cipőboltba

A Csornai Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt egy 23 éves helyi fiatalember ellen indított… Tovább olvasom