Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Identitástudat és értékteremtés

Győri és csornai roma fiatalok találkoztak a hétvégén a csornai városi könyvtárban. Nyári László romológus szakértő szerint százból kilencvennyolcan ma már büszkén vállalják cigány származásukat.
Nyári László Roma gyerekek: Játékos személyiségfejlesztő találkozón vettek részt Csornán.
A csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár a Mobilitás ifjúsági iroda pályázatán nyert pénzből szervezett rendezvénysorozatának vendége volt a hétvégén Nyári László romológus. A csornai származású szakember győri és helyi roma gyerekekkel találkozott és játékos formában, filmvetítéssel színesítve beszélgetett velük hagyományaikról, kultúrájukról.

– Az előadás célja, hogy a fiatalok megismerjék saját kultúrájukat a zenén, irodalmon, képzőművészeten keresztül – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Nyári László. – A gyerekek rögtönzött kiállítással is készültek a rendezvényre, elhozták rajzaikat, festményeiket, valamint egy műsort is összeállítottak. Felmérjük, hogy miként viselkednek saját korosztályukkal szemben, hogyan értékelik egymás munkáját, művészetét. Pk is cigány emberek, akikben erősíteni kell az indentitástudatot és azt, hogy éppen olyan értékes munkákat tudnak letenni az asztalra, mint iskolatársaik. Egyfajta személyiségfejlesztés ez, játékos formában.

Nyári László szerint a roma gyerekek nagy fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időben és ma már egyre többen – százból kilencvennyolcan – büszkén és bátran vállalják cigány származásukat. A hangsúly azon van, hogy egészséges indentitástudatot adjunk a gyerekeknek, ami mögött tudás is van. Tehát minden, amit csinálnak, a többségi társadalom hasznára is váljon, de az összes cigány származású ember számára is értékként jelenjen meg – hívta fel a figyelmet a romológus szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidőpark a dédelgetett álom

Vásárosfalu önkormányzata pályázati támogatásokból fejleszti a települést. Költségvetésüket az év… Tovább olvasom