Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Idén zárva marad a csornai termálfürdő

Újabb szomorú fejezethez érkezett a csornai „termálregény”. Olyannyira elkeserítő helyzet, hogy idén ki sem nyit a fürdő.

Bő egy évvel ezelőtt arról számoltunk be (Kisalföld, 2006. február 23.) a német G1 kft. ügyvezetőjének nyilatkozata alapján, hogy 2008 karácsonyán a régi helyén megnyílhat az új csornai termálfürdő, amely minden igényt kielégít és mintegy 150–200 embernek kínál munkalehetőséget. Az elmúlt év szeptemberében az előző választási ciklus utolsó ülésén viszont az önkormányzat képviselő-testülete egyetértett azzal, hogy a német G1 kft.-vel tervezett termálfürdő- és wellnessberuházás ne a jelenlegi termálfürdőben, hanem a Vilmos park területén valósuljon meg.

A helyszínváltozás okairól Papp József akkori polgármester elmondta (Kisalföld, 2006. szeptember 21.), hogy a Kerti Park Kft., melynek tulajdonában van a termálkút, s amely  társaságtól bérelné az építkezéshez szükséges területet a német befektető, felszámolási eljárás alá került. Mivel ez egy kiszámíthatatlan kimenetelű folyamat és a németek szerint ekkora projektet bizonytalan területre és vízellátásra nem lehet építeni, a helyszíntől ezért elálltak.

Papp József hozzátette: optimális esetben a változás nem befolyásolja a német fél által 2008 karácsonyára ígért átadási határidőt. Mostanra azonban kiderült, hogy ezekből az elképzelésekből semmi sem
valósul meg.

A legújabb fejleményekről már a jelenlegi polgármestert, Turi Györgyöt kérdeztük.

– Az őszi választási kampány finisében derült ki, hogy a német cég nem a termálfürdő területén, hanem a Vilmos parkban kívánja megvalósítani a beruházást – kezdte Turi György. – Így a mostani önkormányzat kész helyzetet örökölt. Többször tárgyaltunk Budapesten a német befektetővel, de az elénk tárt elképzelések Csorna számára hátrányos részeket tartalmaztak. Például nem derült ki, hogy konkrétan mit szeretnének megvalósítani, de az sem, hogy apportként mekkora területre van szükség a Vilmos parki tizennyolc hektárból.

A kifogásokat felvetettük, s ezután a németek idén februárban jelezték, hogy elállnak a megvalósítástól. Sőt, arra is felszólítottak bennünket, hogy az általuk alkalmazott ügyvédi iroda díját, 24 ezer eurót fizessük ki. Természetesen nem fizetünk, hisz az ügyvédi irodát nem mi bíztuk meg.

A termáltörténet azonban folytatódik. Turi György szerint a termálfürdő és a kemping bruttó 62,5 milliós vételárából egymilliót sem a korábbi, sem a mostani önkormányzat nem vett át, így az ingatlan nem került az osztrák tulajdonú Kerti Park Kft. birtokába. Azért nem, mert mostanáig sem teljesült az a szerződéses feltétel, hogy a vételár összegének megfelelő értékű fejlesztést hajtanak végre a fürdőben. Tehát a G1 után ismét a Kerti Park Kft. került előtérbe, mint lehetséges beruházó.

 „Nekik is érdekük, hogy megvalósítsák a beruházást, mert a  törvények értelmében a szomszédos kertészetben akkor használhatnak meleg vizet fűtésre, ha működtetnek termálvizes medencét is."

– Másként vissza kell juttatniuk a vizet a földbe, amely nagyobb beruházást igényel, mint a fürdő korszerűsítése – vélekedett Turi György. Elmondta, hogy a legújabb verzió szerint a nagy termálmedencét és az úszómedencét téliesítenék, ezenkívül öltöző épülne, amely folyosóval csatlakozna a medencékhez. Már felvették a kapcsolatot egy tervezőirodával, ha meglesznek a szükséges engedélyek, a nyáron elkezdődik a beruházás, ezért az idén nem nyit ki a fürdő.

– Olyan információt kaptunk, hogy a beruházáshoz szükséges 80–90 millió forint rendelkezésükre áll. A termál a jövő nyáron nyitna ki, s azután nem szezonálisan, hanem egész évben a vendégek rendelkezésére állna. A tulajdonjog akkor lesz a Kerti Park Kft.-é, ha az említett 62,5 millió forint értékű beruházást igazoltan elvégzik.

Arra a kérdésre, hogy ennyi kudarc után bízik-e a termálfejlesztésben, Turi György ekképpen válaszolt:

– Bár eléggé szkeptikus vagyok, mégis úgy gondolom, ez a beruházás megvalósulhat. Már csak azért is, mert a fűtésre használt meleg vízzel is kezdeniük kell valamit, emellett a kötbérigényünket is – amely addig áll fenn, amíg a fürdő zárva lesz – jeleztük, amit a partnerek elfogadtak.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüdőszűrés utasításra

Polgármesteri utasításra Soboron tegnap elvégezték a tüdőszűrést azokon is, akiken a kormányrendelet… Tovább olvasom