Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Idén végre egy újszülött

Vadosfa irányítói azt szeretnék, ha a lassú sorvadás helyett fejlődne a falu. Azért dolgoznak, hogy ez így legyen, miközben kissé bizonytalanok a jövőt illetően.
Vadosfa – mind a lélekszámot, mind a körülményeket tekintve – igazi kisfalu a Rábaközben. Volt olyan időszak a rendszerváltás előtt, amikor építési engedélyt sem adtak ki az illetékesek. Talán a tilalom hatása – egyebek mellett –, hogy az építési kedv azóta sem lendült föl, legalább tizenöt éve nem emeltek új házat a faluban.

A települést ez idő tájt kilencvenhárman tekintik lakóhelyüknek, s ez az adat kedvezőbb, mint a tavalyi, hisz egy évvel ezelőtt „mindössze" kilencvenketten éltek a községben.

Az idén egy újszülött érkezése okozott örömet a helyieknek.
Szakács Lajos polgármester elmondta: jelenleg két óvodás és négy iskolás van a faluban. Ők Mihályiba, illetve Kisfaludra járnak a társulás keretében működtetett intézményekbe. A nyugdíjasok csaknem negyvenen vannak, őket – ha engedi a büdzsé – év végén szokták támogatni kisebb összeggel. A falugondnoki szolgálatot is azért szervezték meg három éve, hogy a rászoruló időseket segítsék. Az ebédszállítás, a gyógyszerbeszerzés, a kirándulás vagy akár a gyerekek utaztatása az iskolába és az óvodába ma már szinte megoldhatatlan lenne a falugondnok nélkül.

Vadosfán jelentősebb fejlesztés nem történt az elmúlt egy évben, csupán a buszmegálló környékét látták el szilárd burkolattal.
– Ez az esztendő a pénzgyűjtés jegyében telik azért, hogy a következő évben pályázhassunk, hisz az önrészt biztosítani kell – fűzte hozzá Szakács Lajos. – Az épületeink állaga eléggé leromlott, említhetem a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt, a faluházat, a régi tanítólakást. Ezek régi építmények, tatarozásra szorulnak, de mindegyikkel nem bírunk egyszerre.

Ezért gondoltuk, hogy összegyűjtjük az önrészt. Egyelőre várat magára a csatornázás is, hisz felméréseink alapján a korosodó lakosság nem igényli a beruházást, nyilván anyagi okok miatt. Ráadásul állami támogatással sem kecsegtetnek bennünket. Ugyanakkor a fővezeték itt húzódik a községben.

Vadosfa önkormányzatának éves költségvetése kilencmillió forint. Jelenleg hitelt is törlesztenek, hisz annak idején pályáztak falugondnoki buszra, ám nem nyertek. Ám mivel mindenképpen be akarták vezetni a szolgálatot, hitelből vásárolták a járművet, s a kölcsönt most fizetik vissza.

Vadosfán évente egyetlen rendezvényt tartanak, ez az augusztus 20-i búcsú és falunap egyszerre. A polgármester szerint az idei összejövetelen legalább kétszer annyian foglaltak helyet az ünnepi asztaloknál, mint ahányan a faluban laknak. Persze erre az alkalomra meghívták az elszármazottakat is.

– A jövőt nem ismerjük, nem tudjuk, hogy mi lesz itt öt vagy tíz év múlva, hisz sok az idős ember a faluban. Mi azt szeretnénk, ha Vadosfa nem sorvadna el, inkább fejlődne. Ezért dolgozunk – nyilatkozta Szakács Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába várnak roma családok a házakra?

Kapuváron még 2002-ben adtak át hat házat, zömmel roma családok számára. Károli Tibor, a helyi… Tovább olvasom