Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Idén nem volt pollenpályázat

Az országos parlagfűellenes kampány dacára az elmúlt hetekben egyre több panasz érkezett a Kisalföldhöz is a parlagfű elszaporodása miatt. A rábaközi önkormányzatoknak ugyan igen kevés eszköz áll rendelkezésükre az irtáshoz, ám többségük igyekszik tisztán tartani területeit.

A közhasznúak, közcélúak kaszálnak

Enese polgármestere, Mesterházy József lapunknak elmondta: az önkormányzatnak sajnos nincs elkülönített pénze az allergén nyomnövény irtására. Amennyire tudják, a közterületeket tisztítják, fogadják a lakossági bejelentéseket is, valamint felszólítják a földtulajdonosokat parcelláik tisztán tartására.

Bágyogszováton sincs a parlagfű irtására pénz elkülönítve. A közterületek tisztán tartására fenntartott összegből fedezik a munkákat. A falu tavaly pályázott egy fűnyíró gépre, ami kifejezetten parlagfű ellen lett volna igazán hatékony, de sajnos nem jártak sikerrel. Közhasznú, közcélú munkások végzi a gyommentesítést, ők a közterületeket tartják tisztán. A polgármester szerint most tiszták a területeik.

Eddig mindig nyertek

Vásárosfalun két közhasznú munkás végzi a parlagfű-mentesítést. Molnár Sándor polgármester elmondta: eddig minden évben nyertek pénzt a pollenpályázaton. Ennek köszönhetően több kaszálógépük van. Idén azonban már nem írta ki a kormány ezt a pályázatot, így a falvak semmit nem kapnak. Vásárosfalun ennek ellenére hatékony a szívós és agresszív gyom elleni küzdelem. Annyira, hogy most már nemcsak a faluban, hanem tagutakon is irtanak.

Edvén szintén évente pályáztak és nyertek is gépeket, fűnyírókat, bozótvágókat. A költségvetés ugyan szűkös, de mindent megtesznek azért, hogy pollenmentes környezetet teremtsenek a faluban. Idén az önkormányzat közel 600 ezer forintot fordít az allergén növény irtására. A munkákat két hete kezdték a közterületeken.

Sem Csornán, sem Kapuváron parlagfűügyben nem indítottak még szabálysértési eljárást. A két város jegyzőinek tájékoztatása szerint ugyanakkor folyamatosan küldik ki a felszólításokat a parcelláikat elhanyagoló tulajdonosoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó önkormányzati ingatlanok

Ötvenszázalékosan teljesültek az önkormányzat bevételei és kiadásai júniusra Kapuváron –… Tovább olvasom