Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Idén nagy harc nélkül fogadták el a büdzsét

Elfogadta Csorna idei költségvetését a város képviselő-testülete. Másfél milliárdos a büdzsé, amiben tízmillió forintot terveztek út- és járdaépítésre, 1,2 milliót a civil szervezetek rendezvényeire.

˝Az adott lehetőségekhez képest reális költségvetést alkotott az önkormányzat˝ – mondta városa idei pénzügyi helyzetéről a csornai polgármester.

Turi György hozzátette: ésszerűen, takarékosan kell gazdálkodni és teljesíthető is lesz a büdzsé. A költségvetés elkészítését a korábbi évektől eltérően most nem előzte meg „nagy harc".

– Szokásunkhoz híven egyeztettünk intézményeinkkel, megbeszélte a részleteket a két frakció és így alakult ki a tervezet. A csütörtöki testületi ülésen mindössze egy módosító javaslat érkezett. Gazdálkodásunkat nagymértékben könnyítette meg, hogy az állam a város teljes adósságállományát átvállalja. Tavaly a kamat-, illetve a tőketörlesztés összesen százharmincmillió forintos kifizetést jelentett, amivel idén már nem kell számolnunk – fogalmazott Turi György.

A városképet elcsúfító nyilvános WC lebontása évek óta napirenden van. Idén pénz is kerül rá.
A városképet elcsúfító nyilvános WC lebontása évek óta napirenden van. Idén pénz is kerül rá.

A költségvetés főösszege 1,5 milliárd forint. Az önkormányzat 2014-ben várhatóan 230 millió forintot költ intézményeire az állami normatíván felül. Ezt saját bevételekből fedezi a település. A helyi adókból összesen 352 millió forint bevételre számítanak. A kiadások között a polgármester kiemelte: utak és járdák építésére 10 millió, útfenntartásra, karbantartásra 17,8 millió forintot terveztek be. A LEADER-pályázatok finanszírozására 14,9 milliót, a Csornahő Kft. kazánfejlesztésére 50 millió forintot különítettek el. Egyéb pályázatok előkészítésére 10 millió forintot szánnak. A csapadékvíz-elvezető árokrendszer felújítására 6 millió forint kerül.

Külön összeget biztosít a költségvetés a Szent István téri, évek óta nem használt illemhely elbontására, 1,6 millió forintot. Utóbbi feladat régóta napirenden van, de eddig nem sikerült rá forrást találni. A rendezési terv módosítására 5 millió forintot szánnak. Ez a tétel azért fontos, mert változhat egyes városrészek övezeti besorolása, ezáltal az építési telkek megkövetelt nagysága is. Sok ingatlantulajdonos kereste már meg az önkormányzatot azzal, hogy házhelyként értékesítené kertjét, de a szabályok és a telekméret szerint nem lehet megosztani. A biogáz-
projekt előkészítésére 6,3 millió forint jut.

A költségvetésben a sportegyesület számára 21 millió forintot, a nyilvánosság biztosítására 5,5 milliót terveztek be. Arról is döntött a képviselő-testület, hogy a háziorvosi ügyeleti társulás számára a gesztortelepülés által kért tagdíjra 2,1 millió forintos céltartalékot képez, melynek felhasználásáról a polgármester tárgyal az érintett települések vezetőivel. A testületi ülésen az a javaslat hangzott el, hogy ismét hozzanak létre civil alapot, mellyel a helyi szervezetek rendezvényeit támogatják. Az ehhez szükséges 1,2 millió forintot a parkgondozási szerződés terhére biztosították.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi Fidesz kivizsgálná a kistérségi pénz visszafizetésének körülményeit

A szabálytalan kistérségi normatívafelhasználás körülményeit vizsgálja ki egy csornai önkormányzati bizottság. Tovább olvasom