Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Idén mindössze egy százalék jut fejlesztésre

Csorna - 201 millió forint Csorna idei költségvetésének működési hiánya. Fejlesztésre 40 millió forint jut. A büdzsét hétfőn fogadta el a képviselő-testület.

201 millió forintos működési hiánnyal fogadták el hétfői ülésükön a város költségvetését a képviselő-testület tagjai. A büdzsé kiadási főösszege 4 milliárd 329 millió forint, a bevételi 4 milliárd 123 millió. Turi György polgármester megjegyzése szerint fejlesztésre minimális forrást tudtak elkülöníteni.

„Feszített, de reális költségvetése készült a városnak" – jellemezte a dokumentumot röviden a polgármester. Hozzátette: fejlesztésre, utak, járdák építésére a költségvetésnek mindössze 1 százalékát, azaz negyvenmillió forintot fordíthat az önkormányzat 2008-ban. A többi pénz a működésre megy el.

A költségvetés vitájában érkeztek képviselői javaslatok is. Például, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesület javára 850 ezer forintot csoportosítsanak át, de a javaslatot elutasították. Szó volt róla, hogy a városi honlap karbantartására félretett 780 ezer forinttal a hiányt csökkentsék, a feladatot pedig lássa el a városháza informatikusa. Ez sem kapott többséget. Képviselői indítvány volt az is, hogy a sportegyesület közel 19 milliós támogatását csökkentsék 4 millió forinttal. A plénum ezt nem fogadta el, ahogy azt sem, hogy az egyesület annyi pénzt kapjon a várostól, amennyit saját bevételként tud felmutatni.

A költségvetés néhány adata: a civil szervezetek pályázatokon összesen 1,8 millió forinthoz juthatnak. A Pannon-Víz zrt.-nek a szennyvízcsatorna-rendszer bérleti díját, 55 millió forintot utalnak vissza, amit a cég fejlesztésre fordít.

A jelzőrendszeres segítségnyújtás után kapott 40 millió forintos normatívát is vissza kell utalnia az önkormányzatnak a törvény szerint. A Kórház 78 millió forintot kap.

Turi György megjegyezte: ha ez utóbbi három tételt nem kellene szerepeltetni, működési hiány nélkül készült volna el a költségvetés. Papp Imre azt tudakolta, hogy mekkora összeget jelentenek a város számára a korábbi évekről áthozott kötelezettségek, hiteltörlesztések. Mint kiderült, meghaladják a 100 millió forintot. Papp Imre úgy vélte, mivel ezeket a pénzeket annak idején különböző beruházásokra költötték, de a kiadások idén jelentkeznek, máris „szebben hangzik" a fejlesztésre fordított forrás. A javaslatok és hozzászólások után végül 12 igen és 5 nem szavazattal a képviselő-testület elfogadta Csorna idei költségvetését.

A plénum további döntései: elfogadták a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítéséről szóló beszámolót és módosították a házszámozással és a házszám megjelölésével kapcsolatos rendeletet. Tárgyalták a városközpont felújítására benyújtandó pályázat részleteit, és kiegészítették a 2006-os országgyűlési választásokra létrehozott szavazatszámláló  bizottságokat. Határoztak arról, hogy újabb pályázatot írnak ki a Margit Kórház igazgatói állására és szintén pályázaton keresik meg a Szociális és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjét is.
A képviselő-testületi döntésekre a későbbiekben visszatérünk.

Olvasóink írták

 • 3. N Andi 2008. február 27. 13:53
  „Szerintem nem a csornai önkormányzat tehet arról, hogy az egész ország rossz anyagi helyzetben van (értsd: állampolgárok/önkormányzatok/egészségügy stb.)”
 • 2. BBela 2008. február 27. 13:15
  „Tűzoltó!

  Teljesen egyetértek veled.
  Csak nehogy a döntéshozóknál legyen tűz, mikor nincs itthon senki, aki eloltsa!”
 • 1. Tűzoltó 2008. február 27. 10:30
  „Kérdezem a Polgármester Urat, mint a helyi védelmi bizottság elnökét, hogy miként vélekedik a 125 éves Önkéntes Tűzoltók támogatásának megvonásáról?
  Hogyan kívánja biztosítani a város tűzvédelmét, -ezáltal az állampolgárok és az anyagi javak biztonságát- az évnek abban a mintegy 1000 órájában, amikor a csornai hivatásos tűzoltók más kéresetnél való elfoglaltságuk miatt az önkéntesek szolgálatba lépését kérték eddig?
  Kérdezem még, hogy támogatás hiányában hogyan látja biztosítottnak annak a társadalmi szervezetnek a fennmaradását, mely a város legpatinásabb civil szervezete, évente 50 gyerek és fiatal sportversenyeztetésére és táboroztatására képes, aktívan részt vesz a város védelmében és életében?
  Milyen forrásból kívánja biztosítani a civil szervezet önkormányzati tulajdonban lévő -megkülönböztetett jelzésekkel ellátott- tehergépjárművének állagmegóvását, műszaki vizsgáztatását, szakmai szinten történő karbantartásást; és milyen forrásból lát megoldást a járműre málházott felszerelések kötelező vizsgaköltségének biztosítására?

  Vagy adjanak el mindent,amit tudnak, s ennyi volt?

  Tűzoltó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló minősítést kapott a kapuvári Metrum

Kapuvár - Metrum Zeneiskola kiváló minősítést kapott a művészeti iskolák országos felmérésén, amely… Tovább olvasom