Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Idén megépülhet az új erőmű

A kapuvári távfűtést üzemeltető cég első fél éve közel négymilliós veszteséggel zárult.
Továbbra is veszteséges a távfűtés

A kapuvári távfűtést üzemeltető cég első fél éve közel négymilliós veszteséggel zárult. A Greenergy Zrt. képviselője szerint idén megépülhet az új, gázmotoros erőmű, melyből a következő idény fűtését tervezik.

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén tájékoztató hangzott el a helyi távhőszolgáltatást üzemeltető Greenergy Zrt. elmúlt féléves tevékenységéről. A plénum előtt Oláh Péter, a cég kereskedelmi igazgatóhelyettese beszélt a szeptember óta eltelt időszakról. – A Greenergy tizenöt éves szerződésének első fél éve nem az elvártak szerint alakult – mondta az igazgatóhelyettes. A városi fűtés jelenleg veszteséges, de ennek egy jó részét kiküszöbölik az új, gázmotoros erőmű elindításával.

Oláh Péter hangsúlyozta: a korábbi üzemeltető által foglalkoztatott munkatársak mindegyikét átvették, sőt, kedvezőbb munkafeltételek és jövedelemrendszer várta őket az új cégnél. Emellett egy ügyfélszolgálati irodát is létrehoztak a piactéren, ahol egy napon munkaidő után is várják az ügyfeleket.

– Társaságunk első tapasztalatai azonban alátámasztják azokat a véleményeket, melyek szerint a korszerűtlen, elavult technológia miatt a fűtésrendszer eredményessége megkérdőjelezhető, ám ekkora veszteségre nem számítottunk – tette hozzá Oláh Péter. – A Gesztenye sori kazán már többször meghibásodott, a lakótelep kazánja pedig – az elvárható 80–90 százalékkal szemben – alig 50–60 százalékos hatásfokkal üzemel. A Greenergy vezetői szerint ez az állapot megkérdőjelezi a hosszú távú működést, a kazán és a lakótelepi gerincvezeték sürgős javításra, felújításra szorulna. – Ebben a formában jelentős, közel négymillió forintos veszteséget termeltünk az eltelt időszakban – mondta Oláh Péter. Hozzátette: a másfél millió forintnyi, negyedéves bérleti díj sem javít kapuvári pozícióikon. Oláh Péter szerint a veszteségek nagymértékben csökkenthetők lesznek az új, gázmotoros kazán beállításával.

A helyi húsgyár területére tervezett erőmű megvalósítása vélhetően tavasszal megkezdődik és a következő fűtési idénytől már ezzel teljesítik a szolgáltatást. A jelenlegi kazánok tartalékban maradnak.
– A gázár támogatásának új rendszere és a helyi önkormányzat hőárról szóló rendeletének kései bevezetése is negatívan hatott kapuvári tevékenységünkre, de a kompenzációs rendszer beindulása talán helyrebillenti a pénzügyi egyensúlyunkat – mondta az igazgatóhelyettes. Ám azt hozzátette: a gázártámogatás körüli anomáliák már januárban is mintegy két és fél millió forintos veszteséget okoztak a társaságnak. – Ennek ellenére azt kell mondanom, a helyi önkormányzattal felhőtlen a kapcsolatunk, a vitás anyagi kérdésekben ez idáig mindig meg tudtunk állapodni – mondta Oláh Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beledbe mennek ősztől a diákok

A rábakecöli képviselő-testület nem változtatta meg januári határozatát, így a helyi iskola diákjai… Tovább olvasom