Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Idén még kinyit a kastély

A Dőry-kastély idén még kinyithat, jövőre pedig ötven-hatvanmilliós felújítás várható az épületen.
Dr. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a minap testületi ülésen ismertette a hivatal elképzeléseit Mihályiban a Dőry-kastély további sorsáról. Az elnök elmondta: a hivatal kötelességének érzi a műemlék megőrzését, további üzemeltetését. Nyár közepe óta dolgoznak az átvételen, a napokban kerül tető alá az a szerződés, melyben a Miniszterelnöki Hivataltól átveszik a kastély kezelését. Dr. Varga Kálmán Papp Lajosné polgármesterrel egyetemben szomorúan állapította meg, hogy az előző üzemeltető katasztrofális állapotban hagyta ott az épületet. Papp Lajosné szerint nem elég, hogy a függönyök sem maradtak a helyükön, de a berendezési tárgyak egy részét is elvitték.

Vendégház lesz belőle

A kastélyból vendégházat hoznának létre, mondta a hivatal elnöke, ahol továbbképzéseket és konferenciákat tartanának. Rövid távú terveikben a mielőbbi megnyitás szerepel, már az év utolsó hónapjában – kisebb szállodai kapacitással – fogadnák a vendégeket. Ehhez a régi szakembergárdából vennének fel három-négy dolgozót. Nekik lenne az a feladatuk, hogy a rendezvényeket visszacsábítsák az épületbe, némi bevételhez juttatva az üzemeltetőt. A hivatal elnöke hangsúlyozta, a kisebb szállodai kapacitást csak költségeik csökkentésére szánják, az üzemeltetés hosszú távon nonprofit módon működne.

Helyreállítás két év alatt

Még az idén néhány milliót invesztálnak az épületbe, jövőre ötven-hatvanmilliós felújítást terveznek. Dr. Varga Kálmán kiemelte: a teljes rekonstrukció mintegy százötven-száznyolcvanmillió forintba kerülne. Erre csak a későbbiekben lesz fedezete a hivatalnak. A helyreállítást két év alatt hajtanák végre, miközben az eredetileg tervezett funkcióban, folyamatosan működne a Dőry-kastély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendőrkapítányok Csornán és Kapuváron

Két új rendőrkapítányt is beiktattak az elmúlt napokban. Csornán Kiss József alezredes lett a város rendőrkapítánya, míg Kapuvárott Kiss Zoltán őrnagyot iktatták be hivatalába. Tovább olvasom