Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Idén már a kötvény tőketörlesztését is fizetni kell

Csorna idei költségvetése 224 millió forintos forráshiánnyal számol. Nehezíti a helyzetet, hogy ebben az évben már a kötvénynek nemcsak kamatait, hanem tőkéjét is törleszteni kell.

„A bevételek nem fedezik a kiadásokat" – jellemezte egy mondattal Csorna idei költségvetését a polgármester. A büdzsé készítői 224 millió forintos hiánnyal számoltak. Az önkormányzati intézményektől minden fillérre odafigyelő, takarékos gazdálkodást várnak el.

A költségvetés kiadási oldalán 4,3 milliárd forint szerepel. A forráshiányt óvatos működési hitelfelvétellel lehet ellensúlyozni. A hétfői képviselő-testületi ülésen néhány módosító javaslattal változtatták meg az eredeti rendelettervezetet. Ily módon 100 ezer forinttal emelték a kisebbségi önkormányzat keretét. A Kerényi művészeti iskola számára vésztartalék címmel 4 millió forintot tettek félre. A Csornai Sportegyesületnek szánt támogatást 6 millióval emelték meg. Ennél a javaslatnál egyébként kisebb vita is kialakult. Turi György azt hangsúlyozta, hogy amikor az intézmények kiadásait lefaragták, nem tehetik meg, hogy a civil szervezet több pénzt kapjon. A hozzászóló képviselők többsége a sport és a gyerekek segítésének jelentőségéről beszélt. További módosítás volt a Széchenyi-iskola igazgatójának vezetőipótlék-emelése. Ezt a többi intézményvezető illetményével hozták így összhangba.

A költségvetési vitában a polgármester elmondta: az önkormányzat helyzetét nehezíti, hogy idén már a kibocsátott kötvénynek nemcsak kamatait, hanem tőkéjét is törleszteni kell. Ez 85–90 millió forintos többletkiadást jelent. Unger Ferenc könyvvizsgáló a rendelettervezetről kifejtette: helyesen rangsorolja a feladatokat, az a jogszabályoknak megfelelő.

A város jelentősebb kiadásai idén: útjavításra 40 milliót, járdákra 10 millió forintot különítettek el. A csapadékvíz-elvezetés gondjainak megoldására 20 milliót fordítanak. Kiderült, ebben az évben mindössze egy játszótér építésére vagy felújítására futja a városban. A külterületi utakra 1 millió forint jut.

A rendeletet végül a testület elfogadta nyolc igen, két nem szavazattal és két tartózkodással. Utóbbiak között volt a polgármester is.
– A sportegyesületnek megszavazott plusz hatmillió forinttal nem értettem egyet: emiatt tartózkodtam. Eredetileg a tavalyi tizenhatmillió forintos támogatást terveztük be – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Turi György.

– Egyetértek azzal, hogy a sport fontos és támogatni kell. Ám, most Csorna nincs abban a helyzetben, hogy egynegyedével emelje a támogatást. Főként annak tudatában nem, hogy az intézmények kiadásait fillérről fillérre faragtuk le – fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 13. miranda1 2011. február 21. 23:27
  „Még egy dologra lennék kíváncsi kedves qeu! A "BEZZEG KAPUVÁR" sportegyesülete mekkora támogatást kap a BEZZEG várostól. Gondolom ezt is tudod , hiszen mindent tudsz?:)”
 • 12. miranda1 2011. február 21. 23:23
  „Kedves qeu!

  Örülök, hogy Te ilyen "jártas vagy sport berkekben" és nyilván aki nem az "soha nem tudja" mit jelent. :) szerinted. Talán ezért lennének kíváncsiak az emberek hogy( elvileg) a város polgárainak sport életét szolgáló egyesület mire és mennyit költ.Minden rosszindulatot mellőzve.Nem gondolom , hogy csak a városnak kellene fentartania az egyesületet.Minden más sportegyesület megkeresi az egyéb bevételi forrásait pl. szponzorok stb. A városban több egyéb -akár sport - célt is szolgáló egyesület, civil szervezet működik akik nem kapnak semmilyen támogatást, pedig azok is a csornai emberek igényeit szolgálják . Egyébként nagyon "széleskörűen" értesz mindenhez , bennfentes információid vannak a pénzvilágról , az önkormányzati kötvényről ( amit jelzem csendben egyhangúan támogatott a testület)is , a sport terén pedig szinte "szakértő" vagy, de az oktatás valahogy nem a szíved csücske , bár ott is "nagyon naprakész " infóid vannak. Jelzem iskolák, középiskolák és kórház nélkül nyugodtan levehető a város tábla -persze a sport támogatása is fontos csak ehhez kevés. Valószínű, hogy ha nem városi fenntartásúak lennének a felsorolt intézmények , már nem működnének jelen formájukban és nem adnának munkát az ott dolgozóknak. Mert talán ez is van olyan fontos dolog mint a CSSE támogatása + 6 millióval.”
 • 11. qeu 2011. február 20. 19:21
  „Minden érintett - akit érdekel -. A CSSE tételes elszámolára kapta és kapja a támogatást, ezt le kell adnia az Önkormányzatnak. Ennél sokkal többel kell elszámolnia, mivel az egyesület költségvetése ennél lényegesen magasabb. Ne feledje senki, sok-sok - több, mint 200 - csornai gyermek sportol itt.
  Minden egyesületi vezető társadalmi munkában - ellentételezés nélkül - végzi a munkáját, szemben a város képviselőivel.
  Hamis az állítás, hogy plusz pénzt kapott az egyeület, mert ez nem igaz. Polgármester úr hamisan tálal. Igaz, hogy többet kapott, mint 2010-ben, de akkor sem kapott annyit amennyit kért a normális működéshez és ez így volt 2011-ben is. El lehet vonni a támogatást, de akkor ne akarjon senki sportolni, minden fital menjen a vidéki diszkókba, szipuzzon, stb. Ez kell??? Szerintem nem.
  Amúgy meg nem csak az egyesületet támogatja az Önkormányzat, hanem saját ingatlanai fenntartásához, ami nem csekély is hozzájárul, ami egyesület nélkil is szükséges lenne.
  Aki nem jártas a sport berkekben soha nem tuja, hogy milyen és mekkora alap kiadásokkal jár egy egyesület fenntartása.

  A nem kötelező feladatként fenntartott művészeti iskola és középiskolák 100 milliós nagyságrendet visznek el évente pluszban a várostól úgy, hogy a diákok töredéke - kb 10 % - csornai. Nem beszélve az átfedésekről - azonos szakok is vannak -, harmat gyenge felvételivel és teljesítményekkel megspékelve.
  Ugyancsak nyomasztja a várost a kórház, és senki nem látja be, hogy sem a korábbi, sem a jelenlegi kormány ilyen felállásban nem támogatja a fenntartását. Ezt valahogy senki nem akarja megérteni, pedig a város vezetőinek kb 10* elmondták az elmúlt 7-8 évben. Mindenknek a feje ilyenkor a homokban van, mint a struccnak.

  Bezzeg Kapuvár, van kórház, van jó iskola, stb.
  Ezek után csak annyit: próbáljon meg mindenki reálisan gondolkodni.”
 • 10. miranda1 2011. február 18. 11:04
  „Nagyon egyszerű, a kételyek eloszlatása végett a CSSE számoljon el nyilvánosan ( mindegy melyik médián keresztül:)) az eddigi támogatásokat mire költötte ( tételesen) . Gondolom , legalább is remélem , hogy nem a semmire szavazták meg nekik a + 6 millió forintot. A legegyszerűbb támogatási igény benyújtásához is szükséges üzleti tervet / beruházási célt/stb készíteni, azaz előre nyilatkozni szükséges tételesen a felhasználás céljáról. Amennyiben a célok megalapozottak és nyilvánosak a város polgárai számára is - talán az érdekeiket is szolgálják - akkor majd nem lesz helye a találgató , kritizáló soroknak sem, de amíg kis városunkban ez is fű alatt intéződik az általunk is befizetett adóból addig joggal merülhet fel mindenkiben kétely a kifizetett pénzek sorsáról. Azt gondolom hogy így lenne korrekt és akkor talán nem lenne még egy ok a széthúzásra és sárdoblálsra sem.”
 • 9. Kisskázmér 2011. február 17. 11:32
  „Vajon miért kell plusz 8 millió Ft. a sportegyesületnek? Talán az utánpótlásnevelésre? Akkor adják a csornai iskoláknak arányosan elosztva és ott lehet az ellenőrizni, hogy mire használták. De a sportegyesületnél egy "lyukas vödörbe öntik". Más: A városban az árkok, áterszek rendbetélelére sem kell 20 millió forintot költeni, a házak és telkek előtt meglévő árkokat ki kell tisztitatni a tulajdonosokkal. esetleg úgy megszervezni hogy a kitermelt felesleges föld elszállitásáról az önkormányzat gondoskodik. De a város területén vannak olyan helyek ahol maga a tulajdonos TEMETTE BE AZ ÁRKOT, ezeken a területeken pedig kötelezni kell az ott lakót /vagy tulajdonost/ az "gát" megszüntetésére. Ha van bátorsága az önkormányzatnak ez sokkal kevesebb összegből megvalósithatj!”
 • 8. hoho-hoho 2011. február 17. 10:47
  „Nem csak a közvetítésre adták be a pályázatot, hanem újságmegjelnésekre, képúságra is. Nyilvános hirdetményeket kötelező tennie a hivatalnak, úgyhogy fizetni mindenképp fognak valakinek.
  Ez 2007-ben is így volt csak jóval drágábban tv közvetítés és képújság nélkül:
  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/helyi_hirek_havonta_negyedevente/2022948/”
 • 7. huszárkapitány 2011. február 16. 20:27
  „Molnár nem kapta meg az ötven millát.Úgy hallottam.Miért van közvetítés?.Ere aztán felesleges is a pénz.Én is sokallom a CSSE-nek a pénzt mikor másra is kellene.Jobban érdekelne mi lesz a kórházzal.?Miért nem nyilatkoznak a sebészet és a szülészet dolgozói?Vagy nem kapnak nyilvánosságot?”
 • 6. Dávid1908 2011. február 16. 18:39
  „Utánna kellene nézni, hogy hova megy a Csornai Sport Egyesületben a pénz. Csak nem Családi Úrnak kellett egy jó státuszt felajánlani, hogy ne induljon polgármester választáson!!?? Hogyan lehet az, hogy működőképes volt az egyesület,amikor csak 6-7 milliót kapott? A focistáknak nem 1000Ft-al tartoznak.
  A kocsimra fizetem a városi adót, az utak meg borzalmasak...Nem lehetne arra fordítani a pénzt? Miért az egyesületnek kell adni 22milliót?
  SAJNÁLOM, hogy csorna megint egy helyben toporog, és csak egy-két ember zsebét tömik meg az adófizetők pénzéből:(”
 • 5. qeu 2011. február 16. 17:19
  „moderálva saját kérésre”
 • 4. sziszifusz 2011. február 16. 14:47
  „224-50+6=168-90=78 a hiány.
  Képzeljük el mennyivel többet tudunk,ha a kábelt tv közvetíti!
  Mellesleg feltehetik az honlapra .50 milla nélkül.A költségvetési rendeletet és mellékleteit.”
 • 3. balassaz 2011. február 16. 14:26
  „A felsorolás elnagyolt! Nem látom a Molnár ötven milláját!?
  A sport vagy a sportvezetők támogatására kell a 6 milla? A kettő nem ugyanaz.”
 • 2. sorok_közt 2011. február 16. 13:33
  „Ezt a 6 milliót nyilvánvalóan nagyrészt a labdarugásra, azon belül pedig az első csapatra fogják költeni, nem pedig a gyerekek egészségnevelésére. Mindezt azért, hogy ne essenek ki az NB3-ból? Na és ha kiesnek, akkor mi van? A kátyutenger eltüntetése, kórház, termál stb nem lenne fontosabb?”
 • 1. pozdorja 2011. február 16. 12:12
  „Tuti hogy a komcsik a hibásak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keszthelyen mutatkozik be a Rábaköz

Három héten át mutatkozik be a keszthelyi Balaton Színházban a Rábaköz. Tovább olvasom