Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Idén kevesebbet ér a húsvéti bárány

Mezőgazdaság - A kereslet nőtt, a felvásárlási ár azonban maradt, illetve csökkent húsvét előtt a magyar juhágazatban. A hazai gazdáknak beszűkült piaci lehetőségek mellett kell versenyezniük a román konkurenciával.
A húsvéti, megnövekedett kereslet ellenére a magyar juhászok nem kapnak többet a bárányokért, mint máskor. Az év ezen időszaka a gazdák számára „szezonnak" számít ugyan, mégis veszteségesen, de legalábbis nyereség nélkül „jönnek ki". A Magyar Agrárkamara elemzése szerint új piacokra, illetve a juhhús hazai feldolgozására lenne szükség.
A bágyogszováti Saródy István korábban tizenöt-húsz bárányt adott el a háztól húsvét előtt. Idén eddig mindössze egyet.

A bárány kilónkénti felvásárlási ára egy évvel ezelőtt 800–900 forint volt. Most 600–700 forint körül mozog.

Az ok: a kereslet élénkülését az árakban nem sikerült érvényesíteni.
Szakértők szerint az is gondot okoz, hogy nálunk Olaszország jelenti a legnagyobb, szinte egyedüli felvevőpiacot. A kivitel 90 százaléka oda kerül. A megmaradt bárányokat tovább hizlalva, az ünnepek után Ausztria, Németország és Franciaország vásárolja fel. A szállítási költség azonban majdnem 3 euró veszteséget jelent kilónként. Az agrárkamara meglátása az, hogy bővíteni kellene a piacot, nyitni más országok felé. Több pénz maradna az ágazatban – elemzők szerint –, ha fejlesztenék a hazai juhhúsfeldolgozást. Jelenleg Magyarországon ugyanis gyakorlatilag nincs ilyen. A kis kiszerelésben, gusztusosan, konyhakészre feldolgozott, csomagolt bárányhúsnak ugyanis minden bizonnyal lenne piaca. Ráadásul ez áremelkedést is eredményezne és csökkentené a termelők kiszolgáltatottságát az exportőrökkel szemben. Az agrárkamara tájékoztatása szerint most a gyapjúra sincs kereslet. A gazdák némi többletbevételhez juthatnak a juhtej értékesítésével. A felvásárlási ár 180 forint körül mozog literenként. A juhfejés azonban igencsak munka- és időigényes feladat.


Saródy István bágyogszováti birkásgazda is tapasztalja az agrárkamara elemzésében leírtakat. A Kisalföldnek elmondta: a 600–700 forintos felvásárlási árat tíz évvel ezelőtt is megadták a bárány kilójáért. Időközben azonban a tartási költségek emelkedtek. Egyetért: a román konkurenciával nehéz felvenni a versenyt.

– Európában sokáig a spanyolok és a franciák számítottak jelentős juhtenyésztőknek – fogalmazott Saródy gazda. – Néhány éve viszont a román gazdatársak is megerősödtek és meghatározó tényezői a piacnak. Talán ennek is betudható, hogy évről évre kisebb a forgalom húsvét előtt is. És persze az is csökkenti a keresletet, hogy idehaza nincs pénze az embereknek. Tőlem, az exporton kívül, mindig 15–20 kisbárányt vittek el a szülők háztól, ajándékként a gyerekeknek. Most, néhány nappal az ünnep előtt mindössze egyet.

A bágyogszováti termelő a bárányokat ugyancsak Olaszországba értékesíti. A saját bőrén érzi, hogy kiszolgáltatott az exportőrökkel szemben. Mint hozzátette, még a bárányok az akolban vannak, de neki már pénzbe kerül az értékesítés.

A magyar bárányokat ünnep előtt keresik ugyan, de kevesebbet adnak értük, mint tavaly. Saródy István bágyogszováti gazda korábban tizenöt-húsz bárányt adott el húsvét előtt. Idén eddig mindössze egyet
A magyar bárányokat ünnep előtt keresik ugyan, de kevesebbet adnak értük, mint tavaly. Saródy István bágyogszováti gazda korábban tizenöt-húsz bárányt adott el húsvét előtt. Idén eddig mindössze egyet

– Egy helyre kell a jószágot szállítani, ott rakják át őket az olasz kamionba. Az utaztatás nekem 30–40 ezer forintot jelent. Mire a céltelepülésre érünk, legalább egy kilót vesztenek súlyukból, aztán 12 százalékot amúgy is levonnak. Igaz, kapunk 7 százalék kompenzációs felárat, de azt a végösszegből számolják ki, nem az élősúlyból. Így jön ki a mostani 600–700 forint kilónként. Tavaly izraeli felvásárlók jelentek meg a piacon, jól meg is fizették a termelőt. Ez azonban egyszeri alkalom volt, többször nem jelentkeztek. Húsvét előtt egyébként nem a legkisebb bárányokat keresik. Inkább a 16–20 kilósakat veszik meg – jegyezte meg.

Saródy István a juhhús feldolgozásával kapcsolatban úgy vélekedik: mindenképpen jó ötlet és támogatásra méltó kezdeményezés. – A hozzám hasonló kistenyésztők számára azonban elérhetetlen beruházás egy feldolgozó kialakítása – mondta. A Saródy-nyájban az anyaállomány száma 100 és 160 között váltakozik.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 10. 18:53
    „Nincs semmi változás ott, ahol a maffia rendszer működik ma is. Húsz évvel ez előtt is így működött a külföldre értékesítés! Beszéltem a külföldre szakadt hazánk fia kamionossal,
    aki azt mondta,hogy neki teljesen mindegy hova meg az áruért, csak mielőbb rakják fel a kocsira!
    A magyar áru -kül- kereskedőknek,vámosoknak könnyebb,ha egy helyre terelik a belföldi termelőket! Azzal pedig mit sem törődnek, hogy a termelőnek ezzel meg nő a költsége. ma is vannak kiskirályi "hatóságok" akiknek semmi sem drága ,hisz a hataloma kezükben van! A külföldi vevő meg tele szájjal röhögi ki a magyar érdek képviseletlen gazdákat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérésre, korszerűsítésre húszmilliót nyertek

Kapuvár - Több mint húszmillió forintot nyert pályázaton a kapuvári városháza, melyből… Tovább olvasom