Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Idén gyenge a búza

Gőzerővel folyik az aratás a Rábaközben. A gazdák a búzával nincsenek megelégedve, főként a mennyiséget kifogásolják. Árpából viszont elegendő termett idén.
Péter-Pál napjával elkezdődött az aratás a Rábaközben is. A kombájnok kirajzottak a határba, a gazdák pedig hol örömmel, hol kissé csalódottan nézik a puttonyba hulló szemeket. Örül, aki a várt mennyiséget takaríthatja be a földekről és csalódottak, akik kevésbé jó termést könyvelhetnek el.
Az acsalagi határban is számos gép dolgozik. Látni múlt századi konstrukciót, melyen üdítőitalt reklámozó napernyő véd a napsugaraktól és találni egészen új, több millió forintot érő kombájnt is. Brányi László egy Claasszal vágja a gabonát, elmondása szerint reggel óta ül a kormány mögött és még jó néhány óráig kénytelen nyelni a gép által felvert port.

Van, ahol a fiú a gazda

– A fiamnak segítek be, nálunk ő a gazda – mondja Brányi László, miközben kérésünkre néhány szó erejéig leállítja a masinát. – Az árpával már végeztünk, abból tűrhető termés lett az időjáráshoz képest. Huszonhat hektárról arattunk, átlagban negyvenöt mázsa jött le egy hektárról. A búzával már nem lehet dicsekedni, abból ötvenöt hektárt vetettünk. Nem is a minőséggel, inkább a mennyiséggel van baj. Volt olyan tábla, ahol csak huszonöt mázsára jöttünk ki.
Brányi László szerint a felvásárlással nincs gond, ők egy jánossomorjai céghez szállítanak: gyorsan, pontosan ment az átvétel.
– Persze fizethetnének érte többet is, főleg a búzáért. Évekkel ezelőtt is jobb volt az ára, mint most. Azzal, hogy a garantált árat megállapították, azt érték el, hogy a felvásárló egy fillérrel sem fizet többet a gabonáért – beszélt a gondokról is Brányi László.
Szintén Acsalagon gazdálkodik a Nagy család is, udvarukból hangos kopácsolás hallik ki az utcára. Odabent Nagy István mérgelődik: a kombájnnal akadtak problémák, pont a legrosszabbkor.
– Egy nap kiesés nagy hátrányt jelenthet aratás idején, igyekszünk is kijavítani a hibát minél előbb, dehát huszonnyolc éves már ez a gép – panaszkodik a fiatal gazda, aztán természetesen a betakarításra terelődik a szó. – Az utolsó két hét bánt el a gazdákkal, aratás előtt, az érés időszakában. Akkor kellett volna eső, de sajnos nem jött, így megsültek a kalászok. A minőség jó, hiszen 36-os a sikértartalma a búzának. A Bősárkánnyal határos földeken – pedig viszonylag magas aranykorona-értékűek – lett a legrosszabb a termés, húsz mázsa sem volt hektáronként. Az árpa viszont jó termést hozott, negyven mázsa feletti az átlag.

Vigyázni kell a tervekkel

– Voltak terveink, elképzeléseink, a gépparkot szeretnénk fejleszteni, de a jelenlegi helyzetben nagyon meg kell gondolni minden beruházást. Vannak hitelkonstrukciók, de ha bejön egy rossz év, nem tudjuk fizetni a részleteket és az alapjaiban rengethetné meg a gazdaságot – mondta befejezésül Nagy István.
Nem jobb a helyzet a mezőgazdasági üzemekben sem. Bóna János, a Rábapordányi Mezőgazdasági Rt. elnök-igazgatója szerint az aszály sanyargatja a vidéket.
– A magasabb fekvésű területeken már mutatkozik a csapadékhiány hatása. Az őszi kultúrák, a kukoricák, cukorrépák is megsínylik a szárazságot, olyannyira, hogy még egy ilyen hét és az időjárás teljes mértékben rányomja a bélyegét az idei évre.
– Szintén a magasabb fekvésű földeken súlyos aszálykárt szenvedett a tavaszi árpa. Az őszi árpáink még úgy-ahogy bírták a viszontagságokat, de a búzáknál megint csak gondok vannak. Tapasztalatom szerint húsz-harminc százalékkal kevesebb a termés, mint normális körülmények között – mondta Bóna János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhúzódó kivitelezés, de hamarosan próbaüzem

A korábbi tervektől eltérően, várhatóan szeptember végére fejeződik be a csatornázás hat tóközi és… Tovább olvasom