Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Idén a jegyespárok falujává lesz Magyarkeresztúr

Kilenc esküvőt ülnek idén az alig félezres Magyarkeresztúron.

Talán még nem is volt ilyen a faluban, sőt, gyakoriak voltak a menyegző nélküli esztendők. A baj csak az, hogy a párok közül többen nem maradnak a községben.

A családalapítás éveként vonul be várhatóan a 2010-es év Magyarkeresztúr helytörténetébe. Eddig kilenc pár jelezte házassági szándékát. Ez annak ismeretében örömteli, hogy voltak olyan évek, amikor egyetlen esküvő sem volt az alig 500 lelkes faluban.

2008-ban kettő, tavaly egy házasságkötés sem volt Magyarkeresztúron. Az idei esküvők sorát maga az alpolgármester, Kálmán Zoltán nyitja meg. Menyasszonyával, Kovács Henriettel áprilisra tűzték ki a nagy nap időpontját. Ők úgy tervezik, maradnak a faluban. Szerintük minden lehetőség adott a községben ahhoz, hogy ott alapítsanak családot. Zoltán született keresztúri, párja szombathelyi származású. Mindketten harmincévesek lesznek hamarosan, a mosonmagyaróvári agráregyetemen ismerkedtek meg. Öt éve ˝járnak˝, két éve volt az eljegyzésük. Elkezdték közös otthonuk kialakítását is Magyarkeresztúron, azaz eszükben sincs elköltözni. Azt gondolják, korosztályuk most ˝érett meg˝ a családalapításra. Ennek köszönhető, hogy ebben az évben kiugróan magas lesz az esküvők száma.

– Egyértelmű volt, hogy itthon maradunk, mivel én a családi gazdaságban dolgozom – mondta Kálmán Zoltán. – Szerencsére Henriett is talált magának munkát Csornán.

Kálmán Zoltán és menyasszonya, Kovács Henriett az esküvő után is maradnak Magyarkeresztúron. Áprilisi házasságkötésükkel ők nyitják a sort.
Kálmán Zoltán és menyasszonya, Kovács Henriett az esküvő után is maradnak Magyarkeresztúron. Áprilisi házasságkötésükkel ők nyitják a sort.

Szakály Tibor önkormányzati képviselő a Kisalföldnek kifejtette: az idén házasulók között többen is vannak olyanok, akik már most sem a településen élnek. Az örömbe tehát némi üröm is kerül, mert a lélekszám így nem emelkedik. A képviselő hozzátette: elsősorban a munkahelyek miatt költöznek el a fiatalok. ˝Sajnos Magyarkeresztúr messze esik a városoktól, a környéken nincs munkahely. Ezért fiataljaink gyakran párjuk lakóhelyét választják otthonul.˝ Kálmán Zoltán azt azonban megjegyezte: aki akar, a környéken is találhat megélhetést. Ráadásul több cégnek vannak buszjáratai a községen keresztül, például Veszkénybe is sokan ingáznak.

˝Gyakran hallom, hogy nincs iskolánk, ami szintén nem vonzó˝ – folytatta a vőlegény alpolgármester. ˝Ez sem csoda, hiszen már az én korosztályom is Bogyoszlón tanult. Manapság mindenkinek van autója, a bejárás, átjárás tehát nem lehet akadály. Én azt hiszem, más miatt nem jönnek haza kortársaim. Aki tehette, tovább tanult, az élet elsodort bennünket Keresztúrtól és sokan ott telepednek le, ahol a diákéveiket töltötték. Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy máshol éljek. Itt vannak a földjeink, a gazdaság, ami hazahúzott.˝

Kovács Henriett sem bánja, hogy a vasi megyeszékhely helyett egy apró, rábaközi faluban lakik. Ő azt tapasztalja, nincsenek hátrányban a helyiek a nagyobb településen élőkkel szemben.

˝Működik az óvoda, ami azért nagyon fontos. Igaz, az iskola az nem, de például Szilból buszt küldenek a gyerekekért, Rábatamásiba pedig a menetrend szerintivel jó a közlekedés – mondja Henriett. ˝Persze, szerencse is kellett ahhoz, hogy minden teljes legyen. Ez pedig az, hogy sikerült Csornán munkát találnom, a Hanság–Fertőmenti TÉSZ-nél. Busszal is csak fél órát utazom a munkahelyemre˝ – tette hozzá.

A község jövőjével kapcsolatban mindketten bizakodók. Azt mondják, amíg egy évben kilenc esküvőre ˝való˝ fiatal él Magyarkeresztúron, nincs ok a pesszimizmusra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százezres pénzmozgások

A kapuvári képviselő-testület tagjainak vagyonbevallásaiban voltak százezres pénzmozgások, ám a… Tovább olvasom