Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Idén megújul a templom

Idén az öt éve tartó felújítás utolsó szakaszát kezdik és a tervek szerint be is fejezik a páli katolikus templomban. A költségek megközelítik a harmincötmillió forintot.
A megszépült templom. Ugyanis a külső munkák már tavaly elkészültek.
– A külső munkákat befejeztük, és folytattuk a korábban megkezdett belső rekonstrukciót – mondta Póczik András polgármester, aki egyházközségi képviselő is egyben. – Most a régi, kopott járólapokat és lépcsőket cseréltük újakra. A munkát szeptember végén kezdtük és az év végén fejeztük be. Emellett átfestettük a padokat, az oltárok előtti részt kárpitbevonattal láttuk el. Mindez 4,1 millió forintba került, amelyből 3 milliót az egyházmegyei hivataltól kaptunk, 1,1 milliót saját forrásból biztosítottunk. Így a felújítás eddigi költsége meghaladja a 30 millió forintot.

A feladatsornak azonban még nincs vége. Hátravan a szentély kupoláján lévő festmények restaurálása. A polgármester szerint erre tavalyelőtt nem jutott pénz, tavaly pedig idő hiányában maradt el. Erre a célra a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától pályázat útján nyertek 1,8 millió forintot.

Ez az összeg a költségek felét fedezi, a másik felét szintén saját forrásból kell hozzáadniuk. A restaurálást várhatóan áprilisban kezdik és júniusban kell befejezni. Ez lesz a fél évtizeden át tartó rekonstrukció utolsó mozzanata.

Póczik András a harmadik ciklust tölti a polgármesteri poszton, s miként az eddigi évek, úgy a jelenlegi sem telik tétlenül. – Azt a munkát folytatom, amit elkezdtem, s arra törekszem, hogy a lehetőségekhez mérten mindent megtegyek a falu fejlődése érdekében. Amit önerőből nem tudunk megvalósítani, ahhoz pályázaton próbálunk pénzt szerezni – jegyezte meg a települési vezető, hozzátéve, hogy múlt tavasszal felújították a kultúrházat ötmillió forintért, melynek fele állami pénz, fele önerő volt. Tervbe vették a polgármesteri hivatal felújítását is, ám ehhez a munkához nem nyertek pénzt. Ezért más forrásból próbálják végrehajtani a renoválást. Valószínű, hogy az év elején hozzálátnak a kivitelezéshez és szakaszosan fogják azt elvégezni. Egyelőre ennek a megoldásnak látszik a legnagyobb esélye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elvándorlást nehéz megállítani

Anyagi támogatással, kedvezményes építési telkekkel próbálják a kisközségi önkormányzatok a fiatalok… Tovább olvasom