Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Huszonötmillió községszépítésre

Babót - Négymillió forintból iskoláját, kilencmillióból a járdákat, tizenegymillióból pedig néhány utat újít(ott) fel az önkormányzat. Az újra élő artézi kutat is csinosítják.
– Szinte teljes egészében megújult iskolánk, melyet egy elnyert pályázatnak köszönhetünk – kezdte a babóti felújítások ismertetését Molnár János polgármester.

A Kapuvári Térségi Iskola (KTI) tagintézményeként működő alsó tagozatos intézmény a kapuvári önkormányzaton keresztül jutott nemrég mintegy 2,8 millió forintos pályázati pénzhez, melyet a babótiak egészítettek ki még 1,2 milliónyi önrésszel. A pénzből az iskola épületének teljes aljzatát kicserélték és szigetelték, a tantermekben a régi padló eltávolítása után laminált parkettát raktak le, valamint az intézmény folyosójának cementlapjai helyett új járólap került az épületbe. Az előzőeken túl megtörtént az intézmény teljes festése és a lámpatestek felülvizsgálata.

Molnár János polgármester
Molnár János polgármester

– Mindezek a munkák a tanév kezdésére elkészültek, amihez szeretném örömmel hozzátenni, hogy a szeptemberi iskolakezdéskor huszonegy diák foglalhatta el a padokat, szemben a tavalyi tizenhéttel– jelentette ki Molnár János. Hangsúlyozta, az iskolával elért eredmények támasztják alá azt a törekvést, hogy a babóti intézményt – minden ellenkezés ellenére – sem engedték alapítványi formában működtetni. – Néhány településen a Voki távozása után is maradtak az alapítvány által gerjesztett problémák. Úgy vélem, a fentiek tudatában a testület végül jól döntött a kapuvári csatlakozás elfogadásával – tette hozzá a polgármester.

Babóton azonban nem csak a település iskolája újult meg. Az Ady és a Fő utcák egyes szakaszain szegélyes járdát kapott a falu, melyet saját erőből, mintegy 9,2 millió forintból építtetett az önkormányzat. A beruházás befejezése e hónap végén várható. A járdák mellett felújítják többek közt a Bercsényi és Ordód utcákat is. A regionális fejlesztési tanácstól 4,4 milliót nyert a falu, melyhez 6,7 milliót tettek hozzá saját forrásból. Az utcák felújítása várhatóan október végére fejeződik be.

Munkálatok: Az új járda mellett az artézi kutat is szépítik Babóton. Fotó: Turbók Attila
Munkálatok: Az új járda mellett az artézi kutat is szépítik Babóton. Fotó: Turbók Attila

– Még egy – számomra is – örömteli felújítást végzünk Babóton: nemrég óta újra vizet ad az artézi kút és folyik a környékének felújítása – mondta el a polgármester. A település legrégebbi kútja még a hetvenes évek végén apadt el úgy, hogy még néhány évig, úgynevezett szívatós kúttal működött. Az idei év elején aztán újra jött a víz, majd ezt követően napjainkban néhány százezer forintból a kutat és annak környékét is – lakossági közreműködéssel – felújítják.

– Fontosnak tartom az artézi kút szépítését, hiszen egykor a helyiekkel együtt még az édesanyám is onnan hordta a vizet – mesélte Molnár János polgármester.

Olvasóink írták

 • 14. igazi babóti 2008. szeptember 15. 10:58
  „Egy másik Babóti!
  Nem igen találsz semmit amit nem választásokra csináltak,pedig egy van a polgármesteri épület.Amig iskola volt nem számított hogy befolyik a víz,az ablakok mellett befújj a szél,a fűtés korszerűtlen,nincs szigetelés a falon,a szomszéd felöl nincs kerítés pedid akkor legalább 40-50 fő volt az épületbe.Most hogy polgármesteri hivatal minden fontos lett 5-6 alkalmazottnak.
  Én itt befejeztem a további írogatást,mert nem tartom fairnek a további írogatást inkomítoban.Majd ha lesz falugyülésa többit ott.(könnye ígérem ,mert 12 éve (előző polgármesternél) volt.”
 • 13. igazi babóti 2008. szeptember 14. 21:17
  „De van csak ,nézd meg a kábeltv-t hogy ki a megbizott igazgató.Meg nem szidjuk,sőt dicsérjük.”
 • 12. fff 2008. szeptember 14. 17:55
  „nincs is Babóton iskola igazgató, kit szidtok?
  Kapuvárhoz tartozik a suli, és ő az igazgató (Harmat L.).”
 • 11. igazi babóti 2008. szeptember 14. 15:17
  „Sziszifusz!
  Szerintem az igazgató nem érdemli meg hogy így beszélj róla.Ő egy lelkiismeretes ember és ilyen kéne sok a faluba.
  Babóti!
  Véleményem szerint sose lesz Babóton 8 osztályos iskola(már csak 4 tanterem van,nincs meg a tárgyi feltétel)Hacsak a polgármesteri hivatal(palotát) nem lesz tanterem.De ez csak ámbránd.”
 • 10. Babóti 2008. szeptember 14. 10:43
  „Akik a padokat hordták jó szívvek tették a megmaradt alsó tagozatért. Az iskola a felújítás után csodálatos,szép tiszta és még mindíg friss illatú.Csak a föső négy osztály hiányzik. Akik meg elvitték nagyravágyásból más iskolákba gyerekeiket tegyenek róla ,hogy ismét legyen gyerek , a . A kapuvári iskolákban ne legyen-36 -os osztály létszám. A tanulók nyugodt körülmények között tanulhassanak. Ugyanis a babóti islkolából továbbtanulók is tudtak kitűnőre érettségizni a Révai -ban Jedlik.ben Kossuth-ban ,Bólyai.ban stb. Az Igazgató meg szabadságát szabadidejét nem kimélve dolgozik teszi adolgát ,hogy agyerekeknek jobb legyen legyen ismét nyolc osztály .Hajrá BABÓT HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!!!!!”
 • 9. sziszifusz 2008. szeptember 14. 07:33
  „Két osztrák - fekete - munka között baboti pedagógust hallottam kesergeni a komenisták nemzet és babotvesztéséről.
  Azangyalát!Akivel nyáron padokat - alázás - hordatott éhbérért az igazgató!Remélem meg van még és blogolhat az új iskolában kedvére!”
 • 8. igazi babóti 2008. szeptember 13. 22:08
  „Egy másik babóti!
  Vedd le a szemellenzöt és nézz a szinpad mögé! Akkor majd meglátodd a valóságot.Azért vagyok babóti mert itt lakom és az nem függ össze hogy kivel milyen a kapcsolatom .Mond egy példát ami nem a választások előtt csináltak meg.
  ui:Ha nem lennél elfogult akkor a képviselüknek meg akik a kútnál dolgoztak azoknak is sok sikert kívánnál”
 • 7. Egy masik Baboti! 2008. szeptember 13. 18:37
  „Tovabbi sok sikert a polgarmesternek!!!”
 • 6. Egy masik Baboti!!! 2008. szeptember 13. 18:35
  „Hulye vagy/ vagy nem Igazi Baboti//!!!
  A kutat azert teszik rendbe, mert ujbol van viz, az csak egy megjegyzes, es szep dolog, hogy az edesanyja is eszebe jut rola!!
  A fejlesztesek pedig nem csak valasztasok elott vannak, voltak!
  Ha utalod miert vagy Baboti?”
 • 5. igazi babóti 2008. szeptember 12. 11:50
  „Kapuvári
  4-5 éve nem csináltak semmit és ezért maradt meg ennyi pénz (közben meg önhikire nem tudtak pályázni ,mert megtakarítás volt .Pedig 4-5 évben kb :10millió ft lehetett volna nyerni) Most csoda történt, mert nem választások előtt csinálták, pedig itt úgy szokás.A kútat meg nem csak azért kell rendbetenni mert az édesanyja is onnan hordta a vizet. Remélem érti a célzást.”
 • 4. /joco1=az igazi 2008. szeptember 12. 10:27
  „kapuvári. már a földieid is "szidnak"?”
 • 3. győri111 2008. szeptember 12. 07:00
  „kapuvári: nagyon 1 szerű vagy! Kezeltesd magad SZVSZ!”
 • 2. Babóti 2008. szeptember 12. 06:45
  „Hülye vagy Kapuvári. Attól lenne drágább, hogy több a javítandó négyzetméter az iskolában, meg hosszabb a járda meg az utca. Kezeltesd magad.”
 • 1. Kapuvári 2008. szeptember 12. 06:30
  „Végre, Babót község is fejlődik!
  Igaz az árak nincsenek arányban nálunk, hiszen nálunk csak a plébánia felépítése volt 100 millió Ft, és egy hasonló művelet is - ami most Babóton zajlik - több száz millió lett volna, de miért is? Költségvetés, nagyokosok, képviselők juttatásai...valamiből ki kell fizetni őket is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan felé jár az utolsó férfiszabó

Csorna - Mintegy három évtizede nem képeznek férfiszabót Csornán. Ezért aztán érthető a szeretett… Tovább olvasom