Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Huszonöt szélkerék épülhet jövőre

Jövőre huszonöt szélkerék termelhet energiát Bágyogszovát és Rábapordány határában.
Szélerőműpark épül Bágyogszovát és Rábapordány határában. A beruházó, az EETEK Hungary Energiahatékonyság Technológiai Rt. már megkapta a környezetvédelmi engedélyt, a kivitelezés 2006 közepén, az építési eljárás után kezdődhet. A rábaközivel egy időben Hárskúton is szélkereket állít fel a vállalat, a két beruházás összesen 26 milliárd forintba kerül. Chikán Attila, a cég beruházási igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a két rábaközi falu területén összesen huszonöt torony épül. Úgy tűnik, hogy az érintett földtulajdonosok is hajlanak az együttműködésre.

100 gigawattórás teljesítmény

– Egy-egy szélkerék 2 megawatt teljesítményű lesz, az egész park körülbelül 110 gigawattórányi energiát termel, ami egy kisváros éves fogyasztásával egyezik meg – tájékoztatott Chikán Attila. – A megtermelt energiát a jelenlegi törvények értelmében a helyi áramszolgáltatónak értékesítjük.

Az igazgató megjegyezte: közel húsz szakhatósággal egyeztettek, a szélerőműpark az előírt távolságra lesz a lakott területektől, így nem lesz zajártalom. A kijelölt területek a vadon élő állatfajok élő-táplálkozó és fészkelőhelyétől, illetve vonulási útvonalaitól is megfelelő távolságra vannak. A szakemberek készítette átfogó környezeti hatástanulmányok adnak biztosítékot arra, hogy a park semmiféle negatív hatást nem gyakorol a környezetre.

Pénz, munkahely, energia

A községeknek haszon, hogy a park üzembe helyezése után iparűzési adót fizet az önkormányzatnak. Takács Csaba bágyogszováti polgármester szerint ez nekik 15–20 millió forintot jelent, de más előnyei is vannak a beruházásnak.

– Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat a befektetővel, egyeztettek a földtulajdonosokkal is, így az építési engedélyezési eljárás után kezdhetik a kivitelezést – mondta Takács Csaba. – Azon felül, hogy iparűzési adót fizet a cég, vállalta, hogy az összes közintézményünk energiafogyasztásának, illetve a falu közvilágításának költségeit fedezi. Ez nálunk szintén 10 millió forint körüli összeg. Rendben tartják emellett a szélerőműpark környéki külterületi utakat, nyolc-tíz embernek munkát adnak és persze nem elhanyagolható az a pénz sem, amit a tulajdonosoknak fizetnek évente.

Különleges rendeltetésű területek

– Beszéltünk arról is, hogy együttműködünk majd egy-egy pályázat elkészítésénél is. Az önkormányzatnak feladata még, hogy a rendezési tervet módosítjuk, mert az érintett területeket különleges rendeltetésűvé minősítjük.

Az EETEK Rt. részben saját forrásból, részben banki finanszírozásból kívánja megvalósítani a beruházásokat. A vállalat szakmai partnere mindkét esetben a környezetbarát technológiák ipari szintű alkalmazásával foglalkozó Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hertay-alkotások Csornán

Hertay Mária festő- és grafikusművész műveiből rendeztek állandó kiállítást a Csornai Múzeumban. Tovább olvasom