Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Huszonhat széltorony épül

Kapuvár északi határában 2006-ban huszonhat szélerőművet állít fel egy ausztriai befektető.
Ahogy azt már megírtuk Kapuvár északi részén szélerőműpark létesítésére adott be kérelmet két befektető cég. Az engedélyezési eljárások és a hatástanulmányok elkészülte után az egyik ausztriai befektető tanulmányútra hívta a későbbi szélpark területének tulajdonosait és a város vezetőit. A mintegy harmincöt földtulajdonos a napokban tekintette meg a prellenkircheni széltornyokat.

A prellenkircheni polgármester és a befektető cég vezetője terepbejáráson és előadásokon ismertette e nálunk még elterjedtnek nem nevezhető technológia előnyeit.

Bene Zoltán és Nagy Marianna, a befektető cég magyarországi képviselői elmondták: három éve kezdődött a projekt Kapuváron, az önkormányzat hathatós támogatásával. Most értek a tervezés végső fázisába, a jövő év végéig 26 tornyot állítanak fel a várostól északra, Kistölgyfamajor térségében.

A tervek szerint több mint tizenhárommilliárd forintot fektetnek be Kapuváron. A tornyok teljesítménye egyenként két megawatt lesz. Érdekességként megjegyezték: egy-egy szélerőmű csaknem ezer lakás áramellátását tudja biztosítani, de a kapuvári szélpark termelését is betáplálják az országos hálózatba. Bene Zoltán hozzátette: a későbbiekben nemcsak mint a projekt fejlesztői szerepelnek, hanem részt vesznek a beruházás teljes menetében is.
A terepbejáráson Prellenkir-

chen polgármestere hangsúlyozta: e technológia magyarországi megjelenése a későbbiekben több embernek is munkát adhat, gondolva itt a fenntartásra, javításokra. Mivel vélhetően a kapuvári park lesz a környék legnagyobb ilyen beruházása, a város később egyfajta központként is szerepelhetne. Prellenkirchenben már működik egy információs központ, ahová szinte egész Közép-Európából járnak érdeklődők. Prellenkirchen szívesen látná Kapuvár vezetőit is további együttműködés kialakítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberre ötven új hely

1300 négyzetméteres gondozási egységgel bővül Pásztoriban a Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona. Tovább olvasom