Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Huszonegy vonulás a méhek miatt

Idén májusban és júniusban eddig huszonegy alkalommal riasztották a csornai tűzoltókat méhrajzás miatt. A korábbi években legfeljebb egy-két ilyen eset fordult elő.
„ Úgy tűnik, ma már a méhek sem a régiek" – jegyezte meg valaki a minap Csornán, miközben többedmagával árgus szemekkel figyelte a tűzoltók és a szakember akcióját az egyik háznál a mézet gyűjtő hártyásszárnyúakkal. Állítólag idén valóban gyakran felkerekednek a méhek, hogy aztán a negyedik emeleti lakás ablakánál, a családi ház kéményében vagy az eresz alatt, netán a cseresznyefán telepedjenek meg. Rendkívüli aktivitásukat jelzi, hogy például a csornai tűzoltókat idén – jobbára májusban és júniusban – huszonegy alkalommal riasztották az „elszabadult" méhekhez.

Rácz Imre őrnagy, a tűzoltóság parancsnokhelyettese szerint a korábbi években egy-két esetben kellett emiatt vonulniuk, de az olyan esztendő sem volt ritka, hogy egyszer sem.

A csornai Bóna György több mint negyedszázada kezdett foglalkozni a méhekkel, főként tenyésztéssel, de mézet is termel. Azonban manapság gyakran feltűnik a tűzoltók társaságában is. Azt mondja, erre a munkára csak a nyugodt, türelmes ember adhatja a fejét, hisz az apró „jószágok" nem díjazzák a kapkodást.

„ Ha rászáll az ember orrára, hagyni kell, majd elmegy. De ha megzavarjuk, akkor szúr" – magyarázza nem csekély átéléssel.
– Az ősi ösztön vezérli a méheket, amikor akár 50–80 ezren is felkerekednek és rajoznak – teszi hozzá. – De vélhetően a csapadékos időjárás, netán a méhész figyelmetlensége is közrejátszik ebben. Általában az idősebb anya távozik a kaptárból és a többiek követik. Az is előfordul, hogy egyszerre több helyről is kijönnek a rajok". S ha „megállnak" valahol, akkor hol kevesebb, hol több időráfordítással össze kell gyűjteni őket és visszatenni a kaptárba.

„ A méh a magyarnak ingyenes munkása, szegénynek, gazdagnak leghívebb barátja. A legszebb erények testesülnek benne, bárcsak minden gyermek róla példát venne."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülést tart a képviselő-testület

A csornai önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután két órától tartja júniusi rendes… Tovább olvasom