Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet

Rábakecöl - Húszmillió forintos hiányból több mint tízmilliós költségvetési többletet ért el fél éven belül a rábakecöli önkormányzat. Két év alatt megháromszorozták a fejlesztésre megnyert pályázati pénzeket.
– A költségvetés év eleji kilencvennyolcmillió forintos főösszege mellett húszmilliós hiánnyal küzdöttünk – mondta a Rábaköz legfiatalabb polgármestere, Tuba Erik. Rábakecöl első embere azonban sietve és örömmel tette hozzá, hogy az említett hiányt – a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően – már az első félévben tizennégymillió forintos többletre változtatták. – A tavalyi intézkedéseink – többek közt a működési költségek lefaragása – az idei évre hozták meg gyümölcsüket – tette hozzá a polgármester.

Hangsúlyozta, nemcsak a költségvetés sarokszámainak örülhet a dél-rábaközi falu, hanem a hatvannégy százalékos sikeres pályázati aránynak is. Az év első háromnegyed részében minden eddiginél több pályázatot adtak be. – A hatvannégy százalékos nyerési arány sikeresnek is mondható, ám sajnos többnyire alacsony támogatási összegekről van szó – mondta a polgármester. Fejlesztési célra eddig 5,7 millió forintot nyertek, ami – véleménye szerint – nem sok, de a duplája a tavalyinak és több mint háromszorosa a 2006-os évben e célra megnyert pénzeknek.

Helyi kultúrház: A tizenkilencedik században eredetileg istállónak épült intézmény felújítására is pályáznak. Fotó: Kisalföld-archívum
Helyi kultúrház: A tizenkilencedik században eredetileg istállónak épült intézmény felújítására is pályáznak. Fotó: Kisalföld-archívum


Az elmúlt hónapban két beruházást indítottak el Rábakecölben. Az Erkel utca teljes burkolatfelújításának műszaki átadása azóta már le is zajlott. A strandkézilabda-pálya építési munkáin is túl vannak, már csak a pályatartozékok felállítása van hátra, melyet – jellegéből adódóan – tavasszal végeznek el. Mindkét beruházás pályázati támogatással valósul meg.

Tuba Erik hangsúlyozta, fontosnak tartja egy rendezett, vonzó környezet kialakítását. Az önkormányzatok kötelező feladatköre folyamatosan bővül, ugyanakkor a központi támogatás csökken, így saját erőből fejlesztésre már nem igazán futja. Ennek ellenére kis léptékű faluképjavító felújítások, karbantartások folyamatosan napirenden vannak. Így például idén olyan – évtizedek óta megoldatlan – feladatok végére sikerült pontot tenni, mint a faluközpontban életveszélyes állapotban álló régi mázsa, a ’90-es évek elején ledöntött épület törmeléke a kultúrház mellett, a Kossuth utca képét rontó beton építményalap vagy a temetőben kialakuló dzsungel kiirtása.
– Évente részt veszünk az országos szemétgyűjtő akciókon, ám környezetünk olyan, ahogyan bánunk vele.

Tuba Erik polgármester
Tuba Erik polgármester


A megelőzésre fektetett hangsúlyt az illegális szemetelőkre kivetett bírsággal nyomatékosítjuk – jelentette ki a fiatal polgármester.
Terveikről szólva elmondta, kábeltévé-hálózatuk kora évekkel meghaladta az elvárt élettartamát, ebből kifolyólag rengeteg probléma van a működtetéssel. Önerőből és lakossági hozzájárulással a szükséges tizenötmillió forintos beruházást nem tudták megvalósítani, így már tavaly óta folyamatosan keresik a helyi kábeltévé üzemeltetésének egyéb lehetőségeit. A település háziorvosi státusát szeretnék, ám jelenleg nem tudják betölteni a szakma országos létszámhiánya miatt. Tuba Erik hozzátette, a rábakecöli kultúrház – mely a tizenkilencedik században eredetileg istállónak épült – felújítására is forrásokat keresnek.


Olvasóink írták

  • 2. azul 2008. október 15. 22:16
    „Hajrá Kecöl!”
  • 1. bubi 2008. október 13. 20:41
    „Gratulálok Rábakecöl Nagyközségnek, jaj bocsi, az Beled, de a fejlődés szempontjából akar fel is lehetne cserélni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel milliárdos kórházfejlesztés Kapuváron

Kapuvár - Jövő tavasszal kezdik a kapuvári kórház új angiológiai épületének kivitelezési munkáit. A… Tovább olvasom