Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Húszmilliós éves saját bevétel

Profilbővítésre készül a kapuvári szociális foglalkoztató. Ez elengedhetetlen a fennmaradáshoz. A fejlesztéshez pályázati támogatást is igénybe vesznek, jelenleg pedig további piacok után kutat a vezetés.
A kapuvári szociális foglalkoztató négy éve működik. Előbb az ipari szakmunkásképző keretein belül, majd 2001 januárjában önálló intézmény lett. Jelenleg negyven megváltozott munkaképességű alkalmazottat foglalkoztatnak, ám a létszám év végéig öttel emelkedik sikeres pályázatuknak köszönhetően. Van varrodájuk, összeszerelő műhelyük és faipari üzemük is.

Az önkormányzat is segíti működésüket

A munkaképességük negyven százalékát elvesztett emberek dolgozhatnak itt, ám mivel az igény nagy, az intézmény vezetői előnyben részesítik a kapuvári és környékbeli jelentkezőket. A dolgozók átlagéletkora negyvenhat év.

„ A tapasztalat szerint olyanok vállalnak munkát a foglalkoztatóban, akik előző munkahelyükön egészségkárosodást szenvedtek és többen is szív- és érrendszeri betegséggel küszködnek."
A szociális foglalkoztató éves költségvetése hatvanmillió fo rint, ebből a saját bevétel mintegy húszmillió. Az állami támogatáson kívül az önkormányzat is segíti működésüket.

– Arra törekszünk, hogy egyedi termékekkel jelenjünk meg a piacon, ezért készítünk speciális munkaruhákat, zászlókat és néha bérmunkát is vállalunk. Megrendelőink közül ki kell emelni az önkormányzati intézményeket, például a kórházat, a tűzoltóságot és a polgármesteri hivatalt – mutatta be az intézményt Horváth Judit igazgató. – A szereldében állandó megrendelést biztosít számunkra partnerüzemünk, itt elektrotechnikai alkatrészek készülnek.

Öt új alkalmazott

A foglalkoztatóban az asztalosüzem dolgozik a legnagyobb profittal és kapacitással, szakképzett asztalosok vezetésével. Gyártanak például faházakhoz ajtókat, ablakokat, de vannak önálló termékeik is. Az évek során folyamatos fejlődésen ment keresztül a foglalkoztató: először felújították az irodaépületet, aztán a műhelyt, és faipari gépeket is vásároltak. Idén 2,8 millió forintos önrésszel 11,2 millió forint támogatást nyertek, ebből fedezik majd az öt új alkalmazott munkabérét és ezenfelül vállalták további húsz dolgozó foglalkoztatását.

Egy épülettel több

– Idén az önkormányzattól megkaptuk a szomszédságban álló épületet, amit 6,5 millió forintból újítunk fel, itt alakítjuk ki a lapszabászati műhelyt és a raktárainkat, mivel eddig a késztermékek tárolása gondot okozott – beszélt a tervekről Horváth Judit. – További 7,5 milliót költöttünk eszközvásárlásra. Ebből faipari gépekre és egy szabászgépre futotta. Az elképzelések között még targoncabeszerzés is szerepel. Az igazgató szerint ahhoz, hogy a piacon tudjanak maradni, mindenképpen szükségük lesz profilbővítésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár: Ringa és új bérlők - interjú a vezérigazgatóval

Dr. Tóth Ervin, két éve a Ringa Húsipari Rt. vezérigazgatója. A gyár vezetője a Vasárnapi… Tovább olvasom