Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Húszezer jármű dübörög át naponta Csornán

Csorna - A csornai forgalomnál nagyobb csak Budapest bevezető szakaszain, illetve a nagyvárosokban tapasztalható. Naponta közel húszezer jármű érinti a belvárost. Az utak menti ingatlanok elértéktelenedtek. Kirívóan magas – jóval az országos átlag fölött van – a külföldiek, ezen belül is a teherautók száma. Ezt állapította meg a Közlekedés kft. forgalomszámlálása. A munkát a megyei területfejlesztési tanács rendelte meg.


A cég munkatársai a 85-ös és 86-os főutak közös szakaszán számolták a forgalmat Csornán. Hétköznap reggel hat órától este hatig. A tanulmányból kiderül: 19.858 jármű használja a belvárost naponta. Ebbe valamennyi kategória beletartozik. Átszámolva ez 25.572 személyautónak, azaz járműegységnek felel meg. A tehergépkocsik aránya magas, naponta átlagosan 4548. Ez 10.063 járműegység. Ezek 66 százaléka személygépkocsi, de kiemelkedően magas a teherautók száma. Az országos átlag 14 százalék, míg Csornán ez 23 százalékos. Az áthaladó járművek tíz százaléka külföldi.

A számlálás kitér arra is, hogy a forgalom lefolyása egyenletes. Reggel hét és nyolc óra között, illetve délután kettő és négy óra között magasabb valamivel az átlagosnál. Teherjármű például már reggel hat órakor ugyanannyi van, mint a későbbi órákban.

A Közlekedés kft. szakemberei megállapították: a Csornát érintő forgalomnagyság az országban a legnagyobbak között van. Hasonló útkategóriában ennél sűrűbb forgalom csak Budapest bevezetőszakaszain, illetve a nagyvárosokban, például Miskolcon, Debrecenben vagy Szegeden mérhető.

Kamionok a belvárosban: A lakosok szerint érezhető a rossz levegő.
Kamionok a belvárosban: A lakosok szerint érezhető a rossz levegő.

Élhetetlenné vált a belváros

– A fenti adatok újfent igazolják, miszerint napjainkra élhetetlenné vált a csornai belváros és közvetlen környéke – jegyezte meg a Kisalföldnek Turi György polgármester. Azon túl, hogy egyre erőteljesebben hangsúlyozzák az elkerülő szükségességét, az önkormányzatnak nincsenek komolyabb lehetőségei a kezelhetetlen állapot enyhítésére. – Hiába ismerjük már most ezeket a riasztó forgalmi adatokat, 2013-ig biztosan nem lesz elkerülő Csornán – mondta a polgármester. Kijelentette, más lehetőség híján pályáztak például sebességjelző táblára – máig sikertelenül. – Olyan ötletek is voltak, hogy a leginkább érintett útszakaszokon valamilyen sebességkorlátozó megoldást alkalmazzunk, ám azt hozzá kell tenni, ezek az utak nem önkormányzati tulajdonban vannak, így akár táblák, akár más megoldások alkalmazása a közútkezelő feladata – mondta Turi György.

Azt még hozzátette, nem csak a zajártalommal van probléma a városban, hiszen a kiemelkedően magas forgalom és a zaj elértékteleníti több csornai utca ingatlanjait is. A Bartók Béla és a Thököly utcák lakói jelezték már ebbéli aggodalmaikat. Az is komoly gond, hogy például a vasárnap éjjeli kamionstop után a nehézjárművek konvojban haladva mennek át a városon, a végletekig terhelve az amúgy sem jó minőségű burkolatot.

Farkas András szerint az elkerülőút megépítésének 2013-as céldátuma vállalhatatlanul messze van.
Farkas András szerint az elkerülőút megépítésének 2013-as céldátuma vállalhatatlanul messze van.

Aki már több demonstrációt szervezett

– Az egész csornai elkerülő körüli hercehurcát a magyar kormányok tehetetlenségének és tenni nem akarásának tudom be – jelentette ki a Kisalföldnek Farkas András. Neki mindennapos tapasztalatai vannak a kibírhatatlan forgalomról, hiszen a Bartók Béla úton lakva testközelből érzi a kamionok fojtogató füstjét. Házát 1976-ban vette, ám véleménye szerint napjainkra – „köszönhetően" a forgalomnak – szinte teljesen elértéktelenedett. Ahogy mondta, a környékbeli vállalkozások szinte bagóért juthatnak családi házhoz, telekhez, mert a Bartók Béla úton nincs értékük a házaknak. – Már nyílászárókat is cseréltünk és többször festettük át a házat, de a külső felújítást szinte félévente el lehetne végezni – tette hozzá. Farkas András a forgalom elterelése vagy éppen csökkentése érdekében már több demonstrációt is szervezett, ám a 2013-as dátumot hallva jobbára elmegy a kedve Csornától. – Azt nem hiszem, hogy a helyi önkormányzat bármilyen formában tudta volna az elkerülőút megépítésének idejét húzni, úgy gondolom, az országgyűlési képviselők vagy a minapi közlekedési miniszterünk többet tehetett volna az ügy érdekében, hiszen a kormány, amit akart, azt eddig is keresztülvitte – jegyezte meg keserűen Farkas András.

Olvasóink írták

  • 2. mitirjak 2009. május 26. 14:27
    „Az egész Csornai,és a megyei vezetést az út mellé kellene telepíteni,váltva jelzőtáblának,akkor talán meg-
    tudnák,millyen élet van a környéken,és az út mellett!Egy nem Csornai.”
  • 1. Gery83 2009. május 22. 21:38
    „Naponta 9-10 órát töltök Csorna belvárosában,ráadásul,közvetlen a 85-ös mellett...Egy megváltás falura hazajönni. Tényleg katasztrófális az állapot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Reményeink szerint két EP-helyhez jutunk˝

Csorna - Szent-Iványi István csornai látogatásán kijelentette, az SZDSZ reményei szerint két… Tovább olvasom