Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Húszéves az újraindult katolikus közoktatás

Pénteken ünnepli két évtizedes fennállását a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Az egyházi intézmény a város egyik legrégebbi épületében működik. Az ódon falak már ˝látták˝ ’56 forradalmát is.
Ünnepi műsorral, kiállítással és szentmisével ünnepli ma húszéves fennállását a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Kapuváron egyházi oktatás vélhetően már 1659-től létezett, első ismert tanítója Konkoly István volt.

Az iskola épülete 1870-ben készült, az elemi fiúiskola bővítése, emeletráépítése 1898-ban történt meg. Ennek nyugati fele szolgálta a fiúgyermekek oktatását közel 50 éven keresztül. A keleti oldalán a községháza volt oszlopos erkéllyel, a főjegyző lakásával. Az 1920-as években az északkeleti szárny földszinti része (a papköz oldalán) egy emeletet kapott, nagyobb osztályokat, szertárakat és alkalmas tanítólakásokat tudtak itt kialakítani. Kapuvár Fő terének egyik meghatározó épülete jelenleg a Szatmári Irgalmas Nővérek tulajdona.

Kezdetben, 1878-tól 1948-ig a Szatmári Irgalmas Nővérek római katolikus reáltanodát működtettek e helyen. Az intézményt 1950-ben államosították. Előbb az I. Számú Általános Iskola, később a Varga Tibor, majd a rendszerváltás környékén az Arany János nevet vette fel. Az ’56-os forradalom napjaiban a Kapuvári Nemzeti Bizottság működött az épületben.

Varga Virág harmadik osztályos tanuló: Arányaiban növekvő a gyermeklétszám a katolikus iskolában.
Varga Virág harmadik osztályos tanuló: Arányaiban növekvő a gyermeklétszám a katolikus iskolában.

A jelenlegi Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola az újra a Szatmári Irgalmas Nővérek tulajdonában került Fő téri épületben működik 1992 óta. Fenntartója a Győr Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság, nevét az Irgalmas Nővérek

rendjét alapító Páli Szent Vincéről kapta. Létrehozásában többek közt elévülhetetlen érdemeket szerzett Zsebedics József akkori kanonok.
Az egyházi iskola a legkisebbek neveléséből is kiveszi részét, 2009. szeptember 1-jétől a Fő tér 26. számú épületben 75 férőhelyes óvoda nyílt. A többcélú közoktatási intézmény két és fél éves kortól fogad gyerekeket. A katolikus iskolában működik – egyelőre egyedüliként Kapuváron – az úgynevezett iskolaotthonos oktatási forma, mely megkönnyíti az óvodából az iskolába való átmenetet. A szülők választhatnak a hagyományos és az említett oktatási forma között.

Ahogy azt Fodor Gyuláné intézményvezetőtől megtudtuk, a keresztény iskola napjainkra elfoglalta méltó helyét a város és környékének közoktatásában. A kezdetekkor valamivel több mint négyszáz gyermekkel induló tanoda – az általános gyermeklétszám-csökkenés mellett is – napjainkban is több mint háromszáz iskolást fogad. Fodor Gyuláné arról is tájékoztatott, hogy a szeptemberben, vagyis a 2013–2014-es tanévben tanulmányaikat kezdő elsősök létszáma várhatóan az idei tanévhez hasonlóan alakul, ám a katolikus óvodában már komoly túljelentkezéssel számol az intézményvezető.

A ma húszéves fennállását ünneplő oktatási intézményre az egyház megyei vezetői is büszkén tekintenek. „Kapuvár sikertörténet. Kevesen hitték volna 20 évvel ezelőtt, hogy a katolikus iskola a város elismert, legkeresettebb iskolája lesz. Köszönet mindezért az alapítóknak és a jelenlegi iskolavezetésnek. Bízom abban, hogy Páli Szent Vince szellemében az iskola és óvoda továbbfejlődik Isten dicsőségére és a kapuváriak javára" – írta az iskola évkönyvébe Pápai Lajos megyés püspök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár - Május 3-ig várja az ajánlatokat a felszámoló

A kiírás szerint kizárólag egyben kívánják értékesíteni a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon… Tovább olvasom