Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Huszárok kézitusában

A kilences huszárokról és hőstetteikről szóló előadást tartottak a napokban Csornán. A rendezvényt a limanowai csata századik évfordulójára időzítették.

A 9. gróf Nádasdy huszárezredre, száz évvel ezelőtti, limanowai győzelmükre emlékeztek a napokban Csornán. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata által szervezett rendezvényen olyanok is részt vettek, akiknek ősei résztvevői voltak az első világháborús harcoknak. Az 1688-ban alapított huszárezred történetéről és háborús helytállásairól Hegedűs Elemér nyugállományú honvéd alezredes tartott vetített képes előadást.

A helytörténészek a premontrei templom világháborús emléktábláján is megemlékeztek a hősökről.
A helytörténészek a premontrei templom világháborús emléktábláján is megemlékeztek a hősökről.

A lovasalakulat története azért is érdekes a rábaközieknek, mert az ezredben sok Sopron megyei, így több rábaközi huszár is szolgált. Az előadó, akinek könyve és számos tanulmánya is megjelent a témában, ismertette a huszárezred harcait a török, porosz, francia, dán és orosz hadszíntereken. Figyelemre méltó, hogy az alakulat ezredtulajdonosa 1833 és 1849 között I. Miklós orosz cár volt, aki hiába halmozta el kitüntetésekkel a tiszteket, azok az 1848–49-es szabadságharc idején Görgey Artúr hadtestében küzdöttek. Hegedűs Elemér részletesen beszélt az ezred legismertebb fegyvertényéről, a száz évvel ezelőtti limanowai csatáról is. A Kárpátokban gyalogosan küzdő huszárok kézitusában állították meg az oroszokat. A 230 éves múltra visszatekintő huszárezred az első világháború után, az Osztrák–Magyar Monarchiával és a történelmi Magyarországgal együtt szűnt meg.

A résztvevők az első világháború huszár áldozataira emlékezve az előadás után közösen elszavalták Gábor Andor Galícia című versét, majd megkoszorúzták a premontrei templom előcsarnokában lévő el-
ső világháborús emléktáblát. Azon több olyan hősi halott neve is szerepel, akik a 9. Nádasdy huszárezredben szolgáltak a háborúban. A megemlékezés zárásaként Ujhegyi János, egy, a limanowai csatát megjárt huszár fia, és Szalay Balázs, a társulás vezetője helyezte el a kegyelet és emlékezés koszorúját az emléktáblánál.

Katonaemlékeket várnak
A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata a továbbiakban is szervez majd rendezvényeket az első világháborúra emlékezve, ezért kéri az olvasókat, hogy akinek van ott harcolt felmenőjéről fénykép, tárgy, irat vagy katonatörténet, akkor azt jelezze a társulat tagjainál vagy az rhtkapcsolat@gmail.com címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autó Kapuváron - több sérült

A baleset a Damjanich utcában történt hétfőn reggel. Tovább olvasom