Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Húsz hektár lángolt

Csapod - Több mint húszhektárnyi erdő leégett szombat délután a csapodi erdőben. A tüzet feltehetően egy, a vitnyédi terepralin részt vevő autó műszaki hibája okozta, jelenleg még vizsgálják a körülményeket. Az oltásban a tűzoltókon kívül autóversenyzők, erdészek és civilek is segédkeztek.

– Szombat délután két órakor érkezett a jelzés a kapuvári tűzoltóságra, hogy a csapodi erdő nagy területen lángol. A bejelentés után a helyi, majd később szinte minden rábaközi, valamint soproni és sárvári tűzoltó is a helyszínre sietett – mondta Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok. A tűzoltók kiérkezésekor már mintegy huszonegy hektárnyi erdő égett, közötte a nemrég műszaki átadáson „átesett" csemetekert is. A nagy erőkkel kiérkező tűzoltóság mellett erdészek, autóversenyzők és civilek is küzdöttek a magasra csapó lángokkal, melyeket a késő délutáni órákra sikerült eloltani. A tűzoltóság és az erdészet a lángok megfékezése után még vasárnap is ügyeletet tartott a helyszínen az esetleges felizzások felderítésére.

Amikor a lángok felcsaptak, Molnár őrnagy a terepralifutamot leállíttatta és a rendőrség segítségével a tűz megfékezéséig az erdőszakaszt lezárták.

Molnár őrnagy a helyszíni gyorsmérleg felvétele után elmondta: a leégett huszonegy és fél hektár többnyire tölgy-, cser- és akácfából állt. A harminc tűzoltó és segítőik mintegy kilencvenhektárnyi tölgyest és fenyőt mentettek meg. – A tűz okát még jelenleg is vizsgálják a soproni szakemberek, de az előzetes felmérések és a tanúk elmondása alapján az erdő meggyulladását vélhetően egy épp a környéken tartott
autóversenyen részt vevő raliautó műszaki hibája okozhatta – jelentette ki a tűzoltóparancsnok. A kár felmérése még tart.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmód és wellness az expón

Kapuvár - Közel nyolcvan kiállító részvételével nyitotta meg kapuit pénteken délután a kapuvári Hanság Expo. Az idei kiállítás és vásár az egészséges életmód és a wellness jegyében zajlik. A vásár első napján átadták a kiállítás díjait. Tovább olvasom