Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Húsz év alatt huszonöt ország

Rábaköz - A miskolci származású Zsigmondi Gábor húsz év alatt közel kétszázezer kilométert tett meg kerékpáron és gyalog, miközben huszonöt országba látogatott el. A napokban érkezett a Rábaközbe, tervei szerint a zarándokút pár hónap múlva újra a nyugati országokban folytatódik.

Ötvenkilencedik évét tapossa a miskolci származású Zsigmondi Gábor, aki zarándoklata során Európa szinte minden országában megfordult. Az eltelt húsz évben közel kettőszázezer kilométert tett meg, jó részét kerékpáron, jelenleg inkább gyalog. A napokban lépte át Fertőrákosnál a magyar határt és a hét végén a kapuvári néptáncfesztiválra látogatott, majd Csornára vette az irányt.

Zsigmondi Gábor elmesélte: 1975-ben ment ki először nyugatra, előtte mozdonyvezetőként dolgozott. Franciaországban kilenc évet „húzott le", mint mondta: volt szerelő, mosogató és többek közt kertész is. A francia évek után, 1984-ben első zarándoklatán Olaszországba ment, majd Ausztria, Németország és a skandináv államok következtek. – Általában egy-egy környéken nem maradtam-maradok négy-öt napnál tovább – mondta a zarándok. Többségében a kolostorokat, apátságokat keresi fel, ahol általában szállást és ellátást kap.

Látogatásairól úgynevezett zarándokkártyát vezet, amelybe a meglátogatott helyszíneken pecsételtet. A kártya hossza napjainkban megközelíti a három métert, ami több száz helyet takar.

– Pár hónapot itthon töltök, megnézem a Nyírséget és Tokaj környékét, aztán megyek tovább külföldre – mondta Zsigmondi Gábor. Hozzátette, van egy minimális nyugdíja, de általában az adományokból tartja fenn magát.

– Míg kerékpárral jártam Európát, adakozóbbak voltak az emberek, mióta gyalogolok, azóta kevesebb az adomány – mondta.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telek egy forintért is

Rábakecöl - A ház használatára országos pályázatot írt ki a testület, melyre két tucat ajánlat is érkezett, a győztes, elsősorban több kisgyermekes családról rövidesen döntenek a képviselők. Döntésükben figyelembe veszik a betelepülni vágyók szakképzettségét is. Ahogy a polgármester mondta: a munkanélküliek táborát nem szeretnék tovább növelni. Tovább olvasom