Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Hulladékgazdálkodás, fasorvédelem

A rendezési tervvel, valamint az országos és megyei környezetvédelmi célokkal összhangban Kapuvár 2001-ben készítette el a város környezetvédelmi programját. Ennek felülvizsgálata zárult le nemrégiben.
150 éves: A várárok platánja is védelemre szorul.
Kapuvár most felülvizsgált környezetvédelmi programja tartalmazza azokat a célkitűzéseket, melyek az egészséges életkörülmények fenntartása, javítása, valamint a környezet- és természetvédelem szempontjából fontosak. A tervet a városháza szakemberei: Vertetics István és Némethné Harmath Krisztina készítették. A program elsődleges feladataként a hulladékgazdálkodást jelölte meg – mondta Vertetics István. Fő cél az illegális lerakók megszüntetése, melyek nemcsak arculatrombolóak, de talaj- és vízszennyezőek is. Hulladékudvar létesítésével visszaszorítható az illegális lerakás, s a szelektív gyűjtés bevezetésével a szemét újrahasznosíthatóvá, valamint ártalmatlaníthatóvá válik.


A hulladékudvart a Babóti soron tervezik a Rekultív Kft.-vel létrehozni uniós pénzek felhasználásával egy régiós projekt keretein belül.

Másik kiemelt céljuk a természeti értékek védelme. Némethné Harmath Krisztina úgy tájékoztatott, hogy a napokban készült el a környék védendő fafajtáinak felmérése. Ezek nagy részét még az Esterházy-uradalom bérlője, báró Berg Gusztáv telepítette, zömük már százévesnél idősebb, állagromlásuk az utóbbi években felerősödött. Ugyancsak igen fontos a Kis-Rába védelme. E munkálatokra az önkormányzat és a vízügyi hatóság évente megújítandó keretszerződést kötött, mintegy kétmillió forint évenkénti értékben. A folyó városi szakaszának egy részét nemrégiben rehabilitálták. Közel másfél ezer köbméternyi iszapot szedtek ki 1100 méternyi hosszban, kilencmillió forintért. Most a következő, Honvéd utcáig tartó szakasz munkálatain a sor.

A környezetvédelmi program rendelkezik még a Fertő–Hanság Nemzeti Park városhoz tartozó területeinek rekonstrukciójáról. A vízi élőhelyek kialakítása folyik a Király-tó, az osli Hany és a Hosszúdomb részeken, az ott folyó tőzegbányászati tevékenység utómunkálataival összhangban. A program fontos része a szennyvíz kezelése, a pollentelenítés, valamint az állattartás szabályozása. Ez utóbbit a város rendezési terve is szabályozza, 2001. január elsejétől, ötéves türelmi idővel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vér az életet szimbolizálja

A vér nem a halált, hanem az életet szimbolizálja. A véradók azok, akik a szeretetről nem beszélnek,… Tovább olvasom