Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hubertus misén imádkoztak a vadászok Csornán

Megyebeli vadászok kérték védőszentjük közbenjárást ma este Csornán, a Szent Hubertus misén. Fotók.

A premontrei rend és a Megye Vadászati Kultúrájáért és Vadgazdálkodásáért Közhasznú Alapítvány közös szervezésében, hagyományteremtő szándékkal gyűltek össze.

Áldást kértek a vadászokra, a vadra, és az egész vadászatra. Fazakas Zoltán Márton, premontrei kormányzó perjel a szentmise előtt elmondta: elsősorban hálát adnak Szent Hubertus napján.


Hubertus misén imádkoztak a vadászok Csornán - fotók: Cs.Kovács Attila.

Legfőképpen azért, hogy megismerhették egymást és együtt lehetnek.

A misén Sárai Szabó Kelemen bencés atya fogalmazta meg gondolatait a
vadászatról.

Szentbeszédében hangsúlyozta: amikor a vadász vállára veszi a puskát, akkor nem a harc és a kegyetlenkedés jut eszébe, hanem a békét és a nyugalmat keresi.

- Többségünk a négy fal között, tárgyak, könyvek között éli mindennapjait.
Ünnepnap, amikor kijutunk a természetbe, amikor csendben lehetünk, amikor érzékszerveinket a természet hangjaira állíthatjuk.

Meghalljuk a legkisebb rezdülést is és különbséget teszünk a zajok, a hangok közt. Megtanuljuk, mi a fontos és a kevésbé fontos-mondta a bencés atya.

Olvasóink írták

 • 11. 1120 2011. november 09. 02:16
  „A vadászat egyidős az emberrel. Pont.
  Itt egyesek meg nyomatják ezt a modern kori "Miért kell megölni az állatot?" szöveget... Remélem, hogy közülük az összes vegetáriánus, mert ha nem, akkor viszont szánalmasan álszent!”
 • 10. TLF 2011. november 06. 14:43
  „A mai vadászok 80 % a csak úri sportként űzi ezt a hobbit!
  Mert a mai vadászok akiket látni már messziről jelzik hogy ők úrvadászok terepjáró tollaskalap zöld "ümög" de ezek egyszerűen Jelmezes bohócok! A csirke nyakát nem mernék elvágni de 200 méterről keresztül lőni az állatot nagyon hősies nekik nem hubertusz mise kell hanem a bohócügyi államtitkártól kitűző a kalapjukra. ennyi ...”
 • 9. tovari 2011. november 06. 08:31
  „"Az emberi faj egy betegség, mely behálóz mindent Elpusztítja a földet, ki kell jutnom innen"”
 • 8. soproni 2011. november 04. 19:42
  „"Szentbeszédében hangsúlyozta: amikor a vadász vállára veszi a puskát, akkor nem a harc és a kegyetlenkedés jut eszébe, hanem a békét és a nyugalmat keresi."Vajon a szentbeszéd miért nem jutott eszébe annak a két soproni vadásznak,akik közül az egyik nem is olyan rég fegyvert fogott egy erdei látogatóra?Igaz,már késő este volt,de engedéllyel tartózkodott az erdőben az a fiú aki második otthonaként tiszteli az erdőt.A terepjárón érkező vadászok elé vágtak és a szemébe világító reflektor fényében megpillantotta a vadászt,aki felelősségre vonta,hogy mit keres ott és fegyverét a fiúra irányította.Kiabáltak vele és szidalmazták,annak ellenére,hogy ő tudatta velük, nem jogtalanul tartózkodik az erdőben.A fiú megijedt és önvédelemből kicsavarta a fegyvert a vadász kezéből,ami nem volt nehéz,mert annak reflexei az ital hatására lelassultak.Ezután a fiú kihívta a rendőröket és ők megállapították,hogy mindkét vadász részeg volt .Részegen,autóval ,fegyverrel a kezükben ......mit is mondhatnék erre? Nem azért írtam le,hogy általánosítsak,hisz köztük is vannak kivételek.Az én véleményem az,hogy a fegyver birtoklása növeli az agresszióra való hajlamot,de csak azoknál,akiknél amúgy is jelen van . Akiknél meg nincs,azok nem hiszem,hogy képesek lennének ölni.”
 • 7. ombi 2011. november 04. 17:00
  „A csirkefeldolgozóban a nyakazógépnél dolgozók sportnak, szenvedélynek tekintik a munkájukat? Pedig legalább akkora, vagy nagyobb szükségünk van rájuk, mint a vadászokra. Igen, szabályozni kell az állatállományt, ahogy moose is írta, de ez is egy munka kéne hogy legyen, a neki kijáró megbecsüléssel. Nem kell az egekig magasztalni.
  A mai fegyverek mellett a vadnak nem sokkal több esélye van az életre, mint a lábánál fogva fellógatott bábolnai csirkének a vágósoron.
  A megközelítés, a cserkészés, a másik élőlény rezdüléseinek kitapasztalása, a természet testközelsége mind-mind átérezhető akkor is, ha nem gyilkolással, hanem az exponálógomb megnyomásával végződik. Aki kevesli az izgalmat, mellőzze a teleobjektívet, az épített lest, a terepszínű ruhát, van lehetőség bőven.
  Ha nem akar fotózni, "csak" szemlélődni, a csendet hallgatni, az élményeket elraktározni ma már nem elég, mindenképpen szükség van vérontásra?
  Szerintem nem .”
 • 6. Megakrieger 2011. november 04. 16:31
  „http://www.youtube.com/watch?v=aIpyMc8TbOg

  http://www.youtube.com/watch?v=Wr-2bLwqd44”
 • 5. pampapam 2011. november 04. 16:14
  „3.
  A vadászat lényege elolvasható Széchenyi Zsigmond tollából /Nahar, Afrikai tábortüzek, Alaszkában vadásztam, stb./ -a címeket fejből írtam, lehet nem pontos-”
 • 4. bojtár 2011. november 04. 12:54
  „inkább egymásra figyelnének oda”
 • 3. moose 2011. november 04. 12:40
  „Én azért járok az erdőbe ,hogy megfigyeljem az állatokat és a természetet. Az hogy az egyensúlyt fennt kell tartani ez csak egy védekező érv a vadászok számára. tTudom ,meg kell tartani azt az egyensúlyt ami az ember már évszázadok óta egyszer felborított. Mivel a ragadozó állatokat 100%ban kiírtották, ezért az embernek kell közbeszólni, hogy ne szaporodjanak túl. Evvel sajnos nincs mit tennem. Tény. De kérdem én milyen lelkivilága van egy olyas valakineki akit az tesz boldoggá, hogy állatokat öljön. Az ilyen embereknek vagy kisebbségi komplexusaik vannak esetleg gyermekkorukban bántalmazták a szüleik, vagy csúfolták őket, kitudja. Viszont nem ismerek olyan vadászt aki csak azért lesz vadász, hogy fennttartsa az egyensúlyt. Ez egy álca.Állszent duma. Egyszerűen élvezik az ölést . Ettől érzik magukat igazán férfinak. EGÓ, BÜSZKESÉG. Es persze a leg undorítób, a tetem mellett feszíteni egy fotó erejéig.Szánalmas. Egy valamiben viszont egyetértünk. soha nem fogom megérten a vadászat lényegét. Remélem SOHA”
 • 2. zsidya 2011. november 04. 10:45
  „Kedves moose, nagyon sajnálom, ha valóban csak ennyi az ismerete a világról, a természetről, az ökológiai egyensúlyról. Remélem, ezek a fogalmak valamit mondanak Önnek. Ha érdekli a téma, és utána néz, láthatja, hogy a vadászatnak az elmúlt évezredekben mindig is meghatározó szerepe volt a társadalmakban, és a temészet egyensúlyának biztosításában is. A vadászat nem öldöklés, nem gyilkolás, alapvetően nem szórakozás. Sajnos, manapság divatos annak beállítani, és a vadászok által végzett egyéb tevékenységeket elhallgatni.”
 • 1. moose 2011. november 04. 10:24
  „Templomban imádkoznak olyan emberek, akiknek a hobbijuk, hivatásuk az ölés. Most mit mondjak erre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a hazából

Az önkormányzat ma délután öt órakor emlékülést tart a városháza dísztermében az 1956-os forradalom… Tovább olvasom