Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Hövejiek drága kincse

Átadták a megújult Csipkemúzeumot a hétvégén Hövejen. A község évszázados kincseit őrző gyűjtemény Csiszár Attilának köszönhetően helytörténeti összeállítással, a falut ábrázoló régi fényképekkel is kiegészült.
Így készül: A höveji asszonyok felfedték a csipkevarrás titkait.
A höveji Csipkemúzeumot a Nyugat-dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács támogatásával alakították ki. A tanács a község önkormányzatának pályázatára utalt ki 6,3 millió forintot, ezt egészítették ki a hövejiek hétszázezer forint önerővel. A világhírű csipkék mellett Hövej történetével, a település arculatának változásaival is megismerkedhetnek a látogatók, hiszen Csiszár Attila néprajzkutató gyűjtésében régi fényképfelvételek is helyet kaptak az épületben.
Horváth Istvánné polgármestertől megtudtuk: a faluból elszármazottak is megmozdultak és szüleik, nagyszüleik kézimunkáit küldték haza, mert ragaszkodtak hozzá, hogy megtalálhatóak legyenek a gyűjteményben. Itt helyezték el a csornai premontrei levéltárban nemrégiben megtalált adományozó oklevél másolatát is, melyben Fraknói Vilmos és neje, Dorottya 1445. szeptember 7-én arról rendelkeznek Kabold várában, hogy a premontrei testvéreknek adják höveji birtokaikat.
Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő köszöntője és Kapui Jenő címzetes kanonok, kapuvári plébános áldó szavai után a höveji asszonyok rögtönzött bemutatót tartottak, s a közönséget is megismertették a csipkekészítés titkaival.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kódex, zászló, egyenruha

Vitnyéden megalakult a Magyarországi Sajtlovagrend. Céljai többek között a sajtfogyasztási kultúra… Tovább olvasom