Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hövej: Marad a csipke

Megoldódott a höveji, idős csipkevarrók problémája és mégsem kell a végrehajtástól tartaniuk. A Kisalföld október 24-i számában írtuk le a höveji Ivánkovits nővérek kálváriáját.
Illusztráció
A történet arról szólt, hogy a nyolcvan éves Lujzi néni ellen végrehajtást rendelt el a Soproni Városi Bíróság. Az ok pedig a be nem fizetett szemétszállítási díj, hisz Lujzi néni adóssága az egyéb költségekkel együtt elérte a negyvenkétezer forintot, annak ellenére, hogy soha egyetlen deka szemetet sem vitt el tőle a szolgáltató cég. Lujzi néni és a vele együtt élő, hetvenhat éves húga, Katica néni az utolsók között vannak, akik ápolják a dédnagyanyjuktól örökölt csipkevarrás hagyományát.

A bírósági levél után viszont attól féltek, hogy a végrehajtás során elvihetik tőlük – egyéb értékük nem lévén – azokat a csipkéket is, melyeket még édesanyjuk és nagynénjük készített. A szomorú esetről szóló írást olvasta dr. Medgyasszay László is. A megyei közgyűlés alelnöke úgy érezte, kötelessége segíteni, ennek megfelelően magánszámlájáról már át is utalta az idős hölgyek tartozását – negyvenkétezer forintot – a végrehajtó felé. A jó hírt hallván Lujzi néni szemét az öröm könnyei borították el. – Nagyon meghatódtunk az elnök úr segítségén, hiszen olyan ritka ez manapság – mondta Lujzi néni. – Telefonon kerestem a doktor urat, a feleségével tudtam beszélni és megköszönni a jóságukat. Meghívtam őket, ha erre járnak, feltétlenül nézzenek be hozzánk, szívesen látjuk családjával együtt. Lujzi néni elmondta azt is, hogy eljuttatta már a kérvényt az önkormányzatnak és méltányosságot kért a szemétszállítási díj ügyében. A történet tehát jól alakult, ám még nincs vége.

A következő lépést pedig minden bizonnyal a höveji önkormányzat teszi meg. A községnek ugyanis van egy helyi rendelete, mely kimondja, hogy nem kell szemét szállítási díjat fizetnie az egyedül élő, hetven éven felüli lakosoknak. Igaz, Lujzi néniék ketten élnek együtt, de mégis külön háztartásban. És különben is, olyan értékes lakói ők a kicsiny falunak, akik igazán meg érdemlik a méltányosságot. Hisz az általuk készített csipkén keresztül az egész világ megis merhette Hövej nevét.

Kapcsolódó cikk
Végrehajtó és bíróság jön?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidékfejlesztés a képzés középpontjában

A hónap közepén kezdődik az ezüst- és aranykalászos gazda-, valamint a mezőgazdasági vállalkozói… Tovább olvasom