Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Hövej: iskola 12, óvoda 11 gyerekkel

Útfelújítással kezdik az új esztendőt Hövejen, pályázati pénzből. Működik a község óvodája és iskolája.
Ünnepi fények fogadják az érkezőt mostanában Hövejen, a falu mindhárom „főbejáratánál". Sőt, a villanyoszlopokra is égősorokat helyeztetett az önkormányzat. „A karácsonyi hangulatot szeretnénk a község közterületeire is becsempészni" – magyarázza döntésüket Horváth Istvánné polgármester. De nem csak karácsony tájékán szépül Hövej.
Rendezett a település Millenniumi parkja, felújították nemrégiben a templomot és a falu központjában álló kápolnát is. Jövőre az útburkolatokat teszik rendbe, pályázati támogatással. A regionális fejlesztési tanácstól csaknem hárommillió forintot kaptak e célra és saját erőből is még ennyit tesznek hozzá.

A munkálatok az időjárástól függően kora tavasszal kezdődhetnek. Horváth Istvánné a sikeres pályázatok közül kiemelte még az orvosi rendelőre kapott 1,5 millió forintos megyei segítséget, amiből az épület tetőzetét teszik rendbe, illetve a nyílászárókat cserélik ki és az akadálymentesítést végzik el. A tűzoltószövetségtől kapott támogatásból pedig a községi szertárat újítják fel: korszerűsítik a fűtést és szintén cserélik az ablakokat, ajtókat.

Hövej azon kistelepülések közé tartozik, amelyeken még működik az iskola alsó tagozata és az óvoda. Az önkormányzat ragaszkodik intézményeihez, még ha ez komoly terhet is jelent. Tavaly szeptemberben például veszélybe került az iskola, de sikerült megoldást találni.

– A kapuvári önkormányzattal kötöttünk intézményfenntartói társulást, így gyerekeink helyben tanulhatnak továbbra is, a Pátzay-iskola „kihelyezett" osztályaként – mondta Horváth Istvánné. – Jelenleg 12 tanulónk van, az óvodában 11 kisgyerekre vigyáznak. A gyerekek után járó állami normatíva nem fedezi az összes költséget, ezért a falu költségvetéséből komoly összeggel pótoljuk ki a hiányt. Szívesen áldozunk azonban erre a célra, hiszen a község megtartóereje ezekben az intézményekben van.

Örvendetes, hogy a helybeliek közül egyre többen gondolják úgy, maradnak szülőfalujukban. A fiatalok építkeznek és jó néhány „vidéki", például kapuvári is a csendes környezetet választotta. „Szívesen fogadjuk őket" – nyugtázza ezt a polgármester.

A helyiek arra is törekednek, hogy évszázados kincsüket, a höveji csipkét megtartsák és népszerűsítsék. Turisztikai kiadványaikban is bemutatják, és néhány évvel ezelőtt megnyitották a Csipkemúzeumot. A faluba rendszeresen érkeznek kirándulók, akikkel Németh Sándorné, a polgármesteri hivatal munkatársa ismerteti meg a tárlatot. Az asszony Nógrád megyéből került a Rábaközbe. Anyósától és férje nagynénjétől sajátította el a titkokat.

Horváth Istvánné megemlítette a falu idei egyik legjelentősebb eseményét: a településről elszármazottak találkozóját. A rendezvényre az ország minden részéből érkeztek vendégek, akik valamikor otthonuknak tudhatták Hövejt. A siker után a szervezők úgy döntöttek, hogy a jövőben rendszeresen hazahívják távolba szakadt „földijeiket". Jó hír a höveji időseknek, hogy az önkormányzat minden helybeli nyugdíjasnak 1500 forintos ajándékutalvánnyal kedveskedik karácsonykor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 idős ember a monitorok előtt

Bágyogszováton nemcsak akkor fontosak a vállalkozók, amikor adót kell fizetni, hanem akkor is, ha munkát kínálhatnak a számukra. Az Ezüstnet-pályázatnak köszönhetően pedig falubeli idős emberek tanulják a számítástechnikát. A tanfolyamra már harmincan jelentkeztek. Jövőre az út- és járdafelújítás megkezdése lenne a kitűzött feladat. Tovább olvasom