Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hosszú távra terveznek a Kapuvári Hús Zrt.-nél

Idén higiéniai és technológiai szinten tartást tervez a kapuvári húsgyár. A védőgázas termékekben piacvezető cég nemrég átszervezte vágó- és darabolóüzemét. A hosszú távú működtetésben érdekelt a tulajdonos.
Bizonytalan hazai élelmiszer-ipari piac mellett hosszú távra tervez a Kapuvári Hús Zrt. vezetése. A cég napjainkra piacvezető pozíciót ért el a védőgázas csomagolású termékek terén. Az idei évben az exportpiacokon hangsúlyosabb megjelenést szeretnének.

A gyár dolgozói létszáma 200 fő, a cégen belül működő Kapuvári Bacon Kft.-nél még 105 munkatárs dolgozik.
A gyár dolgozói létszáma 200 fő, a cégen belül működő Kapuvári Bacon Kft.-nél még 105 munkatárs dolgozik.

– A Kapuvári Hús Zrt. a nehéz hazai helyzet és a gazdasági recesszió ellenére is stabil gazdasági alapokon nyugvó, hosszú távra tervező húsipari vállalat – mondta Bedecs Pál, a nagy múltú cég vezérigazgatója. Hangsúlyozta azonban, a hazai élelmiszer-ipari helyzet bizonytalan, napjainkban válságágazatnak számít. – A jelenleg is kevés hazai vágósertés száma évről évre csökken, így kénytelenek vagyunk más beszerzési forrásokhoz nyúlni – fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette, a kevés alapanyag mellett nő a malac- és a takarmányár, amit azonban nem követ a nyers hús ára.

– A két nagy (Pick, Kiskunfélegyháza) húsgyár mellett a kapuvári cég az erős középmezőnybe tartozik a hazai gyártókapacitásokat tekintve, ám az üzemnagyság mellett a védőgázas termékekben így is piacvezetők a kapuváriak. – Ezt és a húskészítményszegmenst szeretnénk tovább erősíteni a darabolt húsrészekkel szemben, hiszen a hazai piacon csak a nagyobb hozzáadott értékű termékekkel lehet talpon maradni – mondta a vezérigazgató. A cég 30 százalékos exportkapacitását is növelnék, jelenleg a Távol-Keleten Japán, Dél-Korea és Tajvan mellett várhatóan a kínai piacra is betörnek a magyar termékekkel, megőrizve számos európai országban meglévő jelenlétüket.

– A tavalyi évet – az előzetes adatok alapján – hosszú évek óta először pozitívan zárja a vállalat, annak ellenére, hogy a második félévben a forint gyengülése hátrányosan érintette a Kapuvári Hús Zrt. gazdálkodását.

A vállalat tulajdonosai a cég hosszú távú működtetésében érdekeltek, további tőkebevonással, esetleges állami szerepvállalással kívánják javítani a tőkeszerkezetet. Ennek mértékétől függ az idei fejlesztések nagysága és ütemezése.

A kapuvári gyár dolgozói létszáma jelenleg 200 fő, a cégen belül működő Kapuvári Bacon Kft.-nél még 105 munkatárs dolgozik. Tavaly a vágó- és darabolóüzemet vállalkozásba adta a cég, ez mintegy 90 dolgozót érintett. Velük kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az átszervezés idején voltak vitás kérdések és problémák, de a cégvezetés a szakszervezettel és a dolgozókat továbbfoglalkoztató vállalkozóval folyamatosan egyeztetve kialakította a működés új kereteit. Az átvett dolgozók munkaszerződésének kialakításakor nagy szerepet kapott a szakszervezet is. – Sajnos a hazai adó- és munkáltatói szabályok olyan irányba mutatnak, hogy a cégeknek jobban megéri bizonyos munkafolyamatokat kiszervezni – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette, a daraboló-vágó üzemen kívül nem terveznek egyéb kiszervezéseket.

Olvasóink írták

 • 7. hgabor333 2012. május 18. 10:26
  „Érdemes az alábbi linken található cikket elolvasni. Nem mindig értek egyet az azon az oldalon található írásokkal, de általában elgondolkodtatóak és érdekesek.
  Ímhol:http://intermatrix.hu/munkaero_kolcsonzo”
 • 6. janopista 2012. május 13. 11:17
  „2003-ban ez a menedzsment már egyszer becsukta a gyárat, megszüntetve több száz munkahelyet. Természetesen ők kivették "megérdemelt" millióikat. Most rövidesen megismétlik ugyanezt. Ebben a gyárban mélyre süllyesztették az erkölcsi és vele együtt a higiéniai színvonalat is. Bárki bárhonnan orvosi ellenőrzés nélkül jöhet, lényeg, ha lehet ne kapuvári vagy környékbeli legyen. Őket megalázzák a régi itt dolgozókat megfélemlítik. Bezárás után természetesen a vezetés újra elteszi a maga kis részét, és jót nevet a markába, hisz minden forint, ami fejlesztésre ment az vagy az állam vagy eurós forrásokból érkezett. Azt sem ellenőrizte senki. A vezetés azt szeretné, ha mindenki feketén vagy max 4 órára bejelentve dolgozna reggeltől estig. Érdekes, hogy most mikor kb 1 éve 2-3 napot vág a vágóhíd minimális számban nyereséges lett a cég, előtte lévő években heti 5-6 ezres vágással veszteséget termelt... Két éve az igazgató szerint felszálló ágba került a cég, azt hiszem a csúcson kifogyott az üzemanyag, és mély repülésbe kezdett, a vége a pokolban van...”
 • 5. hús 2012. május 12. 19:18
  „Magyarországon minden cég, kis.- és középvállalkozás nehéz helyzetben van, küzdenek a fennmaradásért. A Kapuvári Hús Zrt. vezetése sorra olyan intézkedéseket hozott és hoz, aminek a vége a gyár bezárása. Volt alkalmam megtapasztalni, hogy a saját presztízsüknél nem látnak tovább.
  Nem az számít, hogy valami jól működjön, hanem: ,, akkor is úgy lesz ahogy én mondtam, mert én döntöm el". Érdemben nincs vezetés! Végig kellene gondolni, hogy a gyárbezárás mindenkit érinteni fog!”
 • 4. janopista 2012. május 12. 12:02
  „A kiszervezés kapuvári húsnál azt jelenti, hogy annak a 90 régi dolgozónak a kisemmizése...Ezáltal a cég vezetése előkészíti a gyár bezárását. Ezt azért oldotta meg így, hogy ne legyen gond ezek emberek végkielégítésére. A kezdeti problémákról annyit, ma is tart munkaügyi per két elküldött dolgozónál ,akiket azért kellett elküldeni, hogy megfélemlítsék a becsületes dolgozókat. Októberben lejár az egyéves úgy mond "védettség" és utána a többi dolgozó is a gazemberség szabad prédájává válik. Voltak itt 20 -30- 40 évet becsülettel ledolgozó emberek (tűrve a terrort, megaláztatást) közülük már kb. 20-an elmenekültek, mert tudják jól, hogy egy következmények nélküli országban az igazság soha sem győzhet. Normális országban igaz a mondás "A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát" de ez Magyarországra természetesen nem vonatkozik...Hajrá fekete munka!... Hajrá NAV! Hajrá Munkafelügyelőség!....”
 • 3. hús 2012. május 12. 06:51
  „,, Amit a holnap megcáfol, az ma is hazug."”
 • 2. bygeza 2012. május 10. 20:53
  „Ezért mondanak fel sorban a dolgozók.Tavalyelőtt még 400 fő feletti létszámról szóltak a hírek.
  Amúgy ma nem kaptunk fizetést, állítólag majd holnap. Ezért megérte kiszervezni a darabolót!”
 • 1. egyapuka 2012. május 10. 19:32
  „HA.HA,Ha?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strasbourgba hívta a diákokat Áder János

Áder János meghívására Strasbourgba látogat négy csornai diák. A Széchenyi-iskola tanulói uniós… Tovább olvasom