Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Hős őseink emléke előtt tisztelegnek

A csornai csata emléknapján a Rábaközi Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget. A csoport a jeles esemény évfordulóján alakult meg.
A csornai csata emléknapjára megalakult a Rábaközi Honvéd Hagyományőrző Egyesület, amelynek vezetője Szalay Pál. A lelkes bogyoszlói hagyományőrző évek óta dédelgetett álmát valósította meg. A csoport a csornai városi ünnepségen állt először díszőrséget a település 1848–49-es emlékeinél.

Szalay Pál négy éve „szolgál" már a soproni hagyományőrző szakasznál. A csornai csata 159. évfordulóján, 2008-ban még civilben vett részt a megemlékezésen. Akkor gondolt rá először, hogy a Rábaköznek is „kijár" egy hagyományőrző szakasz. Úgy gondolta: Csorna várossá avatásának negyvenedik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy bemutatkozzanak.

– A szervezés nehézkes volt. Össze kellett szednem a megfelelő felszerelést, ruházatot. Túl vagyunk a toborzáson is, de természetesen további jelentkezőkre is számítunk. Akinek kedve van, elmúlt 18 éves és rendezett a magánélete, csatlakozzon hozzánk. Szeretnénk minden olyan rábaközi rendezvényen részt venni, melyen múltunk katonai eseményeire emlékezünk. Igény van a jelenlétünkre, igyekszünk minden kérést teljesíteni – mondta a Kisalföldnek Szalay Pál.

A rábaközi hagyományőrzők – Szalay Pál, Szíjártó Márk, Nagy Gergely, Kiss Gergely – a csornai csata emléknapján mutatkoztak be.
A rábaközi hagyományőrzők – Szalay Pál, Szíjártó Márk, Nagy Gergely, Kiss Gergely – a csornai csata emléknapján mutatkoztak be.


A hagyományőrző csoport egyelőre a parancsnoktól függ anyagilag. Ő készíttette el az egyenruhákat, ő szerzi be a szükséges felszerelést. Ha lehetőségük lesz, pályázni is szeretnének. A segítséget egyébként már most is elfogadják. Akár kölcsönbe is szívesen vennének korabeli ruhákat, kardokat, fegyvereket, csizmákat, zászlót. Úgy tervezik, két rend ruhája lesz a díszőrségnek, a kornak és alkalomnak megfelelőt öltik magukra.

– Sokan segítették megalakulásunkat. Hermann Ró-
bert információkkal, Udovecz György tanácsokkal, ruházattal. Ők mindketten a Hadtörténeti Múzeum munkatársai, utóbbi a hagyományőrzők országos parancsnoka. Igler Attila a soproni szakasz parancsnoka, Herédi János a pápaiak vezetője, Kálmán László tartalékos százados szintén szakmai segítséget adtak. A premontrei Gergely atya és Eőry Cecília, a csornai és farádi cserkészek nevelői azzal járulnak hozzá munkámhoz, hogy hazafias fiatalokat nevelnek. Arra törekszünk, hogy egy-egy rendezvényen megjelenésünkkel tisztelegjünk történelmünk jelentős eseményei és hőseink előtt – tette hozzá Szalay Pál.

Olvasóink írták

 • 4. Star-Spangled 2011. június 24. 00:34
  „OK,legnagyobb tisztelet Szalay urnak!!!!!! Igazan!!!!!!!!!”
 • 3. merzsebet 2011. június 22. 23:40
  „De legalább ott voltak ,nem úgy mint a csornaiak többsége.Köszönet nekik.Ez a felső 80 ezer forintjába került Szalay Pálnak .”
 • 2. Star-Spangled 2011. június 21. 22:39
  „Igen,kicsit ciki!!!!!!”
 • 1. miro132 2011. június 21. 12:46
  „Új ruha tényleg szükséges lenne mert akkor nem farmert kellene viselniük..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentandrások találkoztak a Rába partján

A Szentandrás nevű települések tizenöt éve hozták létre szövetségüket. Minden esztendőben… Tovább olvasom