Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hős bajtársaikra emlékeztek

Hősi halált halt bajtársaikra emlékeztek a II. világháború veteránjai tegnap Bősárkányban. A megemlékezésen tíz rábaközi községből mintegy hatvan egykori katona vett részt.

Főhajtás: Az emlékműnél a hagyományőrzők is tisztelegtek.
A kilencedik találkozó

Idén kilencedszer gyűltek össze a II. világháború rábaközi veteránjai Bősárkányban, hogy leróják kegyeletüket a harcokban elesett bajtársaik előtt. A vasárnapi szentmisén, melyet Maráz Sándor apát celebrált, tisztességben megőszült, a háború poklait megjárt idős emberek könnyes szemmel imádkoztak bajtársaik lelki üdvéért.
Az ünnepség a Hősök emlékműve előtti téren folytatódott, ahova a jánossomorjai fúvószenekar indulóira, a pápai huszárok és a soproni honvéd hagyományőrzők vezetésével vonultak a veteránok. Az ünnepség főszónoka, vitéz lovag Erdős László nyugalmazott honvéd ezredes beszédében arról szólt, hogy azokat az idős katonákat, akik végigélték a világháborút, akik vitézül verekedtek a magyar honért, övezze tisztelet és megbecsülés.

Hazánknak összefogásra van szüksége

– Az a nép, amelyik elveszti múltját, elveszti létjogosultságát a jövőben. Az a nemzet, amelyik nem tanul történelméből, a történelem ítélőszéke előtt pusztulásra ítéltetett – hívta fel a figyelmet vitéz Erdős László.
Réthey Prikkel Tibor a Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviseletében szólt az emlékezőkhöz és az összefogásról beszélt. Mint fogalmazott, az európai uniós csatlakozás előtt hazánknak olyan összefogásra van szüksége, mint ahogyan azok a hős katonák fogtak össze, akik a harctéren megsebesült bajtársaikat halált megvető bátorsággal mentették és támogatták.

Ige frontot is megjárt imakönyvből

A bősárkányi Hősi emlékmű megkoszorúzása előtt Kóczán Árpád alezredes, tábori lelkész a frontot is megjárt katonai imakönyvből imádkozott a hősi halottakért és azok családtagjaiért. Az ünnepség díszmenettel ért véget, majd a veterán katonák a helyi vendéglőben ültek fehér asztalhoz, és hol könnyes szemmel, hol a fiatalságot idéző, huncut mosollyal idézték fel közös élményeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A projektötletekről is döntöttek

Új iskolaigazgatók kinevezéséről döntött csütörtöki ülésén a csornai önkormányzat… Tovább olvasom