Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Horváth Győző a magyar kultúra lovagja lett

Vélhetően kevés olyan ember él a Rábaközben, aki nem ismeri Horváth Győző tanárt, a népi hagyományok kutatóját, ápolóját.
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Horváth Győző tanár részére a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta a népi hagyományok ápolásáért kifejtett életművéért.

Vélhetően kevés olyan ember él a Rábaközben, aki nem ismeri Horváth Győző tanárt, a népi hagyományok kutatóját, ápolóját. Tevékenysége rendkívül széles körű: a helytörténeti kutatómunkától a települések múltjának feltárásán, közkinccsé tételén, önálló kötetek – Farád, Vica – megjelentetésén, a tárgyi gyűjtéseken, a népzene megőrzésén, daloskönyvek összeállításán át a koreográfiakészítésig terjed, ám a felsorolás közel sem teljes.

– Egyértelműen a Rábaközre szorítkoztam a kutatómunkám során – mondja Horváth Győző, aki a tanári, kutatói és egyéb munkái mellett húsz éve irányítja a Vági Rábakört, öt éve pedig a Páli Dalkört. A két férfikar gyakran szerepel együtt, legutóbb sikeresen vettek részt a minősítésen is. Kitüntetésre a „Páli Jövőjéért" alapítvány javasolta.

– Természetesen örömmel fogadtam ezt az erkölcsi elismerést, annál is inkább, mivel olyan társaságba kerültem – többek között –, mint Sütő András és tisztelt tanárom, dr. Barsi Ernő. Ezért aztán kellemes érzés tölt el – tette hozzá.

Horváth Győző ma már nyugdíjas. Az iskolától elbúcsúzott, ám a népi hagyományok ápolását folytatja. Bőven vannak tervei, amelyeket szeretne megvalósítani. Szerinte akadnak még olyan területek is a hagyományápolás terén, amelyek feltárásra szorulnak. Úgy vélte, a nyugdíjaskor nem egyenlő a tétlenséggel.

– Ebben a kissé megkeseredett világban is látom az alkotás örömét – jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegymillió eurós fejlesztés Kapuváron

Új pályázatuk vélhetően kedvezőbb elbírálás alá esik, erre Kóka János szakminisztertől ígéretet is kaptak. A létesítendő négy-ötezer négyzetméteres csarnok helyszínét már megvásárolták a jelenlegi üzem mellett az egykori vízműves telepen. A megépítendő csarnok létrehozásával a cég forgácsolókapacitást is létrehozna Kapuváron, melyben a legmodernebb technológiát használnák fel. Tovább olvasom