Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Holokauszt-emléknapot tartottak

Beled - A holokausztra emlékeztek az egykori beledi zsidóság és az auschwitzi túlélők képviselői a felújított beledi zsidó temetőben.

A megemlékezésre Izraelből és Angliából is érkeztek vendégek, az izraeli nagykövet levélben köszöntötte a rábaközieket.

-Kedden a nemrégiben Sharon Avigdor által restaurált (az izraeli restaurátor jelen volt az ünnepségen) beledi zsidó temetőben kezdődött a megemlékezés a holokauszt helyi áldozataira. Az egykor mintegy háromszáz fős beledi zsidóságra először a fővárosi Radnóti Zoltán rabbi, majd Davidovics László kántor emlékezett.

A kántor Jeremiás próféta szavait idézte: „Állíts magatoknak útjelzőket..." Davidovics László szerint az auschwitzi túlélők eme útjelzőket jelentik a mai zsidóság számára. Több, egykor a haláltábort megjárt ember is megjelent a beledi ünnepségen, így a kapuvári Abelesz Ernő is, aki a polgármesteri hivatalban folytatódó ünnepi műsorban beszélt is élményeiről.

A megemlékezésen olyan egykori beledi is megjelent, aki hatvan éve nem látta szülőföldjét, így hazaérkezett Grosz Erzsébet és Eszter Reichmann is. A nagyközség polgármestere emlékplaketteket adományozott Sharon Avigdornak a temető restaurátorának, valamint Grosz Sándornak és Abelesz Ernőnek, akik sokat tettek a helyi temető felújításáért. Gál László jegyző felolvasta David Admon izraeli nagykövet köszöntőlevelét, aki betegsége miatt nem tudott megjelenni a beledi megemlékezésen. Az ünnepség résztvevői egy-egy gyertyát gyújtottak a hatmillió zsidó áldozat emlékére.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb intézmény, hivatalnok

Csorna - Csornán a képviselő-testület döntése nyomán jelentősen átalakul az intézményhálózat. A közoktatás átszervezése mellett azért döntött a fenntartó, mert az ellátandó feladatok normatív állami támogatása az idei évtől drasztikusan csökkent, az önkormányzatnak saját forrásból egyre többet kell a fenntartásukra fordítani. Tovább olvasom