Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Hófehér hintó az esküvőre

Szücs Adorján egy kihalófélben lévő szakma aktív gyakorlója, bognármester. Nyolcvanhárom évesen is munkával telnek napjai: több mint száz szekér, hintó és lovas szán dicséri keze munkáját.
A bognárok szekér- és kerékgyártó kézművesek. A Rábaközben sajnos már csak néhányan űzik ezt a szép szakmát, köztük a nyolcvanhárom éves csornai Szücs Adorján. Szerszámai, vésők, eszterga, gyalu mindennap a keze ügyébe kerülnek.

A hintókészítők mindig a legügyesebb bognárok közül kerültek ki anno. Szücs Adorján az édesapjától tanulta a mesterséget. Mindketten bekerültek az állami gazdaságba, ahol negyvenkét éven át dolgoztak. A férfi nyugdíjba vonulása után kezdett el hintókat készíteni. Napjainkig több mint száz szekér, hintó és lovas szán került ki műhelyéből.
Szücs Adorján az utolsó simításokat végzi az újjávarázsolt hintón.
Szücs Adorján az utolsó simításokat végzi az újjávarázsolt hintón.

„Egy hintó három-négy hónap alatt készül el – mutatja büszkén a kocsikról készült fotókat a mesterember. – Az egyik legszebb darab egy hófehér esküvői hintó."

Arra a kérdésre, hogy mennyire van igény a munkájára, elmondta, hogy mindig igazodik az adott kor elvárásaihoz. „Régen a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen volt a lovas kocsi. Hintója csak a tehetősebbeknek és a plébánosoknak volt. Ezek azonban az idők folyamán elkoptak. Manapság parasztszekereket készítek és javítok, amiket felvirágozva a kertek díszeként használnak" – mondta Szücs Adorján. Hozzátette, a fogathajtóknak köszönhetően a hintók is népszerűek.

„Érkeztek már megrendeléseim Ausztriából, Németországból, Hollandiából és Svájcból is. Fiatal koromtól kezdve ez az életem, és amíg erőm engedi, addig nem is hagyom abba."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is gondozzák az ellenség sírját

Ma is gondozzák az ellenség sírját
Az országban két olyan település van, ahol az 1848-1849-es szabadságharcban elesett osztrák tábornok… Tovább olvasom