Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Hívogató idegenforgalmi táj a Hanság

A jó idő a jó levegőre invitálja a kirándulni vágyókat. Nem kell messze menniük a rábaközieknek, hiszen a Fertő–Hanság Nemzeti Park sok túralehetőséget kínál.
A nemzeti parkban 113 bivaly él.
A nemzeti park szabadon látogatható részei, mint például az öntésmajori múzeum, a hét minden napján várja az érdeklődőket Kapuvártól hét kilométerre, Öntésmajorban. A Hanság élővilága című kiállításon, az egykori Esterházy-uradalom intézője házában, az első teremben láthatják az idén 25 éve megszüntetett kisvasút történetét, mely 1880-tól 1978-ig kötötte össze a kapuvári vasúttól 3,9 kilométerre fekvő uradalom gazdasága it.

A 8 kilométer hosszú lóvasút körbejárta a gazdaság öt majorját, terményeket, napszámosokat, a személykocsikban vendégeket, vadászokat, gazdatiszteket szállított, kocsijai a múzeumot körülvevő parkban láthatók. A második terem a táj és az ember kapcsolatáról szól: a tőzegbányászat, vadászat, halászat, nádgazdálkodás tárgyai, háziipari termékek, méhészet eszközeit láthatjuk.

A harmadik teremben a láperdők és láprétek gazdag élővilágát csodálhatjuk meg. A múzeum egy körülbelül 4000 négyzetméteres parkban fekszik, a platán-, juhar- és nyárfák alatt szalonnasütési, gulyásfőzési lehetőség van, s láthatunk még nádfeldolgozási gépeket, zsilipeket, kerítésfonó gépeket is. A nemzeti park szakvezetőjével teljes túrát tehetünk. A két múzeumot, a csíkoségerest, a szürkemarha- és bivalygulyát érintve juthatunk el a fokozottan védett területen át a Hany Istók Tanösvényen egészen a király-tói madármegfigyelőhöz.

A hansági lápréteken legelő gulya a telet László-majorban tölti, s tavasszal hajtják át fél nap alatt a hansági legelőkre. A gulyában 113 bivalyt és 185 szürke marhát láthatunk. Hét kapitális bika és mintegy 90 kis borjú heverészik az árnyas fák, bokrok alatt. További látványosság a király-tói erdészház, majd az Esterházy-madárvárta. Ez utóbbi csak szakvezetővel tekinthető meg. Itt is az öntési múzeumhoz hasonló kiállítás van.

A Fertő-parton továbbhaladva a Kócsagvár körül rackajuhok, szürke marhák, bivalyok, lovak várják a túrázókat. Útba ejthetjük még a fertőrákosi kőfejtőt, a Barlang színházat s az ásványkiállítást is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrongálók a beledi temetőben

Vandálok pusztítottak hétvégén a beledi temetőben, ahol gyórói és ciráki fiatalok erősen ittasan… Tovább olvasom