Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Hitelt vesz fel a város

Pénzéhez juthat a csornai önkormányzat a már évek óta húzódó Rekultív-ügyben. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a képviselők elfogadták azt a szerződéstervezetet, mely szerint a szolgáltató 84 millió forintot fizet a városnak. Emellett döntöttek arról is, hogy az önkormányzat 90 millió forintos hitelt vesz fel.
Pont kerülhet végre a csornai önkormányzat és a Rekultív Kft. között évek óta húzódó vita végére. A képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadta azt a szerződéstervezetet, miszerint a hulladékhasznosító vállalat 84 millió forintot fizet a város számlájára. Ennek fejében 10 év múlva megkapja a város tulajdonjogát a jánossomorjai hulladéklerakóban. Addig is az önkormányzat 90 millió forintos hitelt vesz fel, átmeneti problémáinak áthidalásához.

A Rekultív Kft. és Csorna kapcsolata 1995-től datálódik, akkor írták alá azt a szerződést, ami a hulladékhasznosító cégnek adta át a szemétszállítás jogát a városban. Azóta több megállapodás született a két fél között és még több egyeztető tárgyalásra került sor. Most úgy néz ki, lezárulhat egy fejezet az eddig nem éppen felhőtlen kapcsolatban és a felek megállapodnak egymással. A most elfogadott szerződéstervezet szerint a vállalat 84 millió forintot és annak áfáját fizeti be a város számlájára. Ezért 10 év múlva megkapja Csorna tulajdonjogát a jánossomorjai hulladéklerakóban. A Rekultív emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy tulajdonba lépésekor további 4 millió forintot fizet ki.

Papp József polgármester úgy fogalmazott, hogy mindkét fél számára elfogadható alku született, melynek célja az, hogy a város pénzéhez jusson. Háncs Károly, a gazdasági bizottság elnöke azonban kijelentette, hogy a szerződésben hihetetlen kötelezettségeket vállal az önkormányzat. Pintér József, a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság elnöke ismét felvázolta a lehetőségeket a vitás kérdés megoldására: „ Vagy jogi útra tereljük az ügyet, melyen a városnak nincs esélye, vagy lenyeljük a békát és gombóccal a torkunkban, de elfogadjuk a szerződést. A jövőben viszont legyen ez intő példa, hogy körültekintőbben kell eljárni az ilyen nagy horderejű beruházásoknál " – figyelmeztetett a képviselő.

A képviselő-testület módosította költségvetési rendeletét, mely szerint az átmeneti pénzzavar miatt 90 millió forint hitelt vesz fel az önkormányzat. A kölcsön fedezetéül önkormányzati ingatlanokat ajánlott fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felvásárlási ár örök, a ráfordítás nő

Június végén beindult az uborka-szezon a Rábaközben. A termelők állítják: nem éri meg a munkát, mert… Tovább olvasom