Kisalföld logö

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 3°C | 16°C Még több cikk.

Hitelfelvételre kényszerül a kapuvári önkormányzat

Hődíjat emeltek és válságstábot hoztak létre a kapuvári önkormányzati képviselők a testület legutóbbi ülésén. A városatyák arról is döntöttek, hogy támogatják a kórház eszközbeszerzéseit, noha erős kritika fogalmazódott meg annak működéséről.
A kapuvári képviselő-testület hétfői ülésének központi témája természetesen a Ringa rt. helybeli gyára körül kialakult bizonytalanság volt. Napirendként tárgyalták meg például válságkezelés címszó alatt azokat a lehetőségeket, melyeket az önkormányzat igénybe vehet, megakadályozandó az üzem bezárását.

Egyik ilyen egy munkacsoportot létrehozása, amely működése elején levéllel fordult a különböző minisztériumokhoz és a miniszterelnökhöz is. Magyar Attila egy olyan testület felállítását szorgalmazta, amelyik a városban működő üzemek, vállalatok tevékenységét kísérné figyelemmel és velük tartaná a kapcsolatot.

Nem indulhattak önhikiért

Beszámolót hallgattak meg a városatyák a Pannon-Víz rt. Kapuvárt érintő elképzeléseiről és a város idei költségvetésének első félévi teljesítéséről. A büdzsé főbb számai: az önkormányzat és az intézmények összesen 48,52 százalékos bevételt értek el, a kiadások 47,73 százalékosak, a helyi adók 41,6 százalékban teljesültek. A folyószámla-hitelkeret hetvenmillió forint, amelyből június 30-ig ötszáznegyvenhétezer forintot vettek igénybe.

Szó esett arról is, hogy a második félévben az önkormányzat várhatóan hitelfelvételre kényszerül, hiszen a gazdasági helyzetét az is nehezíti, hogy nem indulhattak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára kiírt pályázaton.

Napirenden a hődíjemelés

Napirenden szerepelt a RasHő Kft. kérése a szolgáltatás díjának emeléséről a gáz árának emelkedése miatt. A képviselők 11,9 százalékos hődíjemelést tartottak reálisnak.
A testületi ülésen szó esett a Lumniczer-kórház gép-műszer beszerzéseinek támogatásáról, melyhez egy szándéknyilatkozatot adott a testület, ami a későbbi pályázatokhoz szükséges, ám kötelezettséggel nem jár. Varga Géza arra kérdezett rá, hogy a kórház miért nem tud saját erejéből előrelépni és miért fordul mindig az önkormányzathoz, holott jobb gazdálkodással erre nem lenne szükség.

Mélyrepülésben a kórház

Dr. Ballagi Farkas igazgató főorvos válaszában elmondta: az intézmény működését a betegforgalom után megállapított, illetve egyéb, elenyésző nagyságrendő bevételek biztosítják. A kórházban nem alkalmazhatnak „gazdasági trükköket", így nagyon szűk körű lehetőségekkel rendelkeznek. Ezután a képviselő az intézmény szakmai munkáját firtatta és megemlítette, hogy mélyrepülésben van a kórház, sok kapuvári beteg inkább más városban gyógyíttatja magát.

„A kórházunk régi fénye megkopott" – jegyezte meg Varga Géza. Dr. Ballagi Farkas ezzel kapcsolatban azt kérte, hogy a képviselő konkrét eseteket, panaszokat említsen, melyeket kivizsgálnak. A képviselők végül a kritikák ellenére úgy határoztak, hogy a jövőben is támogatni fogják a kórház eszközbeszerzéseit.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábapordányban csak négy elsős kezd

Nem mindegyik rábaközi iskolában tapasztalnak szembetűnő változásokat a diákok szeptember elején. Az… Tovább olvasom