Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Himod: a szilva lesz a programok főszereplője

A szilva és a hagyományok köré szervezi falunapját a himodi önkormányzat.
A községben több helyen zajlanak fejlesztések, ezek némelyikét a falu ünnepén adják át. Több szervezeti átalakítás is zajlik Himodon.
Himod

– Szolidan, takarékosan képzeljük el a közelgő falunapunkat, ám idén először a hagyományőrzésre helyezzük a hangsúlyt, ezen belül is a környék emblematikus gyümölcsét, a szilvát tesszük a község ünnepének középpontjába – tájékoztatta a Kisalföldet Módos Ferenc polgármester. A község vezetője hangsúlyozta, Himodon az utóbbi hónapokban nagyon sok szervezeti átalakítás zajlott, számos alkalommal volt szóbeszéd tárgya az amúgy helyben maradó óvoda, így a községi ünneppel megpróbálják a helyi összefogást is erősíteni.

– A konyha szükséges átalakítása, a helyi önkormányzati cég létrehozása mind újdonságot jelentett ezen a nyáron a falu közéletében és dolgozunk azon, hogy ezek szükségességét megvilágítsuk a helyiek előtt is – tette hozzá Módos Ferenc.

A tűzoltószertár átalakítása is jól halad Himodon.
A tűzoltószertár átalakítása is jól halad Himodon.


A szeptember elején rendezendő falunapon a szilva köré építik a programokat, az aszalót is elkészítették a jeles napra, szeretnék bemutatni a szilvaaszalást, a szilvalekvár készítését és természetesen nem hiányozhat a szilvapálinka sem. – Valamikor ezen tevékenységeknek nagy divatja volt a környéken, az eseményre a neves szilvatermesztőt, Klapka Györgyöt is várjuk – mondta a polgármester hozzátéve: az önkormányzat által szervezett falunapi programokat este az amúgy most zajló búcsúval kötik össze, ennek befejezését helyi vendéglátókra bízták.

Az idén kezdődött fejlesztésekről szólva elmondta: a legnagyobb falat a régi iskola átalakítása, a munkák már a belső helyiségekben folynak. – Sajnos azt el kell mondanom – mivel a pályázatok utófinanszírozottak –, az állami támogatások hitellel való megelőlegezése meglehetősen nehézkes vagy teljesen lehetetlen. Lassú a támogatások visszaigénylése, így az önkormányzatnál esetleg elhúzódhat a fejlesztések befejezése – tette hozzá Módos Ferenc.

A csapodi út első üteme elkészült, a falunapon szeretnék hivatalosan is átadni a közlekedőknek. Ugyancsak jó ütemben halad a tűzoltószertár átalakítása, elkészült a kultúrház belső udvara és a sütőhely is. Utóbbiról a község vezetője megjegyezte, reményeik szerint a szabadtéri sütőt mind többen használják majd családi és egyéb rendezvényeken. – A fejlesztésekhez sorolható még az is, hogy az önkormányzat önerőből minden évben felújít egy köztéri szobrot, ez idén is megtörtént a Himod és Hövej között álló alkotással – tette hozzá Módos Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új időpontban a kapuvári önkéntes tűzoltó verseny

Az árvízi védekezés miatt elmaradt Kapuvári Körzeti Önkéntes Tűzoltók Versenyét szeptemberben 21-én… Tovább olvasom