Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hideglelés - jegyzet

Közben azonban valakikről mintha mindenki elfeledkezne, ezek pedig a gyermekek. Akik az összevont iskolába menet szintén fáznak reggelente a buszmegállókban.

Fázom. Újabban nemcsak a november közepi reggeleken menetrend szerint érkező hidegtől, hanem az oktatási kormányzat legújabb költségvetési ötletétől is. Ahogy írtuk, az oktatási tárca a következő tanévtől megvonhatja a társulási iskolába járó gyermekek utáni többletfejkvótát. Persze ezt Hoffmann Rózsa államtitkár azonnal cáfolta győri látogatásakor, mondván, megvan az a pénz, csak máshol. (Hát persze! Nyilván a média csak kitalálta az egészet.) De ha mégsem lesz – mert nem kerül –, akkor a még úgy-ahogy létező községi oktatási intézmények azonnal a padlóra kerülnek. Ugye azt senki nem hiszi, hogy az önkormányzatok amúgy is agyonterhelt költségvetése még ezt a békát is lenyeli?

Egy dolgot nem értek. Ha a japánok szerint az oktatás a legjobb befektetés hosszú távra, nálunk miért van az, hogy a mindenkori oktatási kormányzat egyik legelső feladata a gyermekeken és a pedagógusokon kísérletezni? Az előző rezsim összevonatta az iskolákat, azzal a céllal, hogy forrásokat tudjon kivonni az oktatásból. Nagyon úgy tűnik, a kivonást most egy huszárvágással a konzervatívnak nevezett jobboldal is folytatná.

Közben azonban valakikről mintha mindenki elfeledkezne, ezek pedig a gyermekek. Akik az összevont iskolába menet szintén fáznak reggelente a buszmegállókban. Persze történtek arra is kísérletek, hogy helyben hagyják az iskolákat. Erre több módszert is kitaláltak, többek közt a megyében például hagytak erre egy alapítványt. Na ettől még Klebelsberg is forgott a sírjában.

A kora reggel a megállókban vacogó gyermekek jelentik a jövőnket, ám az ilyen-olyan jövőépítést mindig lebontja a következő felkent oktatásügyér. Minderről Hofi Géza jut eszembe, aki szerint annyi úton elindultunk már, hogy egyszer majd szembejövünk magunkkal.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2010. november 16. 20:26
  „"a japánok szerint az oktatás a legjobb befektetés hosszú távra"
  Ugyanezt hallottam az egészségügyről is.
  Nálunk pont ez a kettőt a rendszerváltás óta egyre csak teszik tönkre.
  Aztán csodálkoznak a nagyokos politikusok, hogy hiába a külföldi tőke meg a megszorító intézkedések, valahogy mégse tudunk felzárkózni Nyugathoz, vagy akár csak Ausztriához.”
 • 1. tóthmanci 2010. november 16. 18:56
  „az ablakom alatt van egy buszmegálló, és reggelente onnan mennek a gyerekek a szomszéd faluba iskolába. Tanúsíthatom, hogy évszaktól függően pompásan érzik magukat, labdáznak, fogócskáznak a megálló körül, télen csúszkálnak, vagy hógolyóznak.

  Amitől nem ők, hanem az iskolájuk pedagógusai fáznak, az a cikkben említett kormányzati ötletelés, kísérletezés.
  Egyiküktől hallottam egy találó hasonlatot. Az oktatás egy lassan haladó uszály, mégis azt várják tőle, hogy gyors motorcsónakként forduljon, ahogy a oktatáspolitikusok akarják. De ennek az a vége, hogy az egész felborul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörők járnak és autótolvajok Csornán

A Csornai Rendőrkapitányság területén több olyan bűncselekményt is elkövettek a közelmúltban,… Tovább olvasom