Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hiba vagy szabálysértés?

A számadatok alapján egyértelmű, hogy egyre több köbméter szennyvíz kerül a csatornarendszerbe.
A sok csapadék nem kis fejtörést okoz a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnöksége dolgozóinak, hisz bármily furcsa, a vákuumos csatornarendszerből szippantós gépkocsikkal kell elszállítani a szennyvizet. Az üzemzavar okairól Déri Istvánt, az üzemmérnökség vezetőjét kérdeztük.

Előbb olvadás, aztán eső

– Az év végi havazást követte az olvadás, majd az esőzés, ennek következtében közel háromszorosára növekedett a csatornahálózatba került vízmennyiség – kezdte Déri István.

– Emiatt a gravitációs rendszer átemelőinél – ezek többnyire a városközpontban találhatók – jelentősen emelkedett a szivattyúk üzemideje, de ez a hálózat mentén élők számára nem jelent gondot. Ugyanakkor rengeteg problémát okoz a lakosság és a mi számunkra is a vákuumos csatornarendszer.

Közel háromszorosa

– A számadatok alapján egyértelmű, hogy a korábbi, naponta átlagosan 1300 köbméter mennyiséggel szemben 3600 köbméter szennyvíz kerül a rendszerbe. Ez a jelentős mennyiség nem csupán szennyvízből, hanem csapadékvízből, illetve feltételezésünk szerint talajvízből származik. Ekkora vízmennyiség elvezetésére ez a rendszer nem alkalmas. A vákuumszelepaknák a hozzájuk tartozó gyűjtővezetékekkel együtt feltelnek vízzel, így a vákuumhatás nem érvényesül. Ezért szippantós gépkocsikkal kell elszállítani a szennyvizet. Két gépkocsink folyamatosan ezt a munkát végzi, mégsem tudtunk megbirkózni a feladattal. Egy napig a győri központ segítségével négy szippantó dolgozott a város területén.

Zavarok a rendszerben

Az üzemmérnökség vezetője elmondta: Kis-Csornáról és a város keleti részéről több vákuumaknából változatlanul szippantóval kell szállítani a szennyvizet. A szokatlanul nagy mennyiség zavart okoz a szennyvíztelep üzemében is, mert úgymond kilúgozza a rendszert, s ez rontja a szennyvíztisztítás hatékonyságát.

Mi történhetett?

Déri István szerint a pluszvíz csatornasérülés, aknaszigetelési hiba következtében kerülhet a rendszerbe. De előfordulhat, hogy egyes fogyasztók például a pincében összegyűlt vizet illegálisan a rendszerbe szivattyúzzák.
„ Nyilván nem természetes, hogy a meglévő csatornából szippantóval hordjuk el a szennyvizet – tette hozzá. – Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezt a csatornarendszert nem csapadékvíz elvezetésére méretezték. Aki ezt nem veszi figyelembe, gondot okoz a szolgáltatónak, önmagának és másoknak. Ráadásul ez a cselekmény szabálysértésnek

minősül és büntetést vonhat maga után."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsilipeket kellene rendbe tenni

Földjeiket, termésüket féltik az acsalagi gazdák. Azt mondják, nem belvíz, hanem árvíz teszi tönkre a vetések jó részét a falu határában. A helyiek szerint a megoldás egyszerű lenne: a Répás-csatorna zsilipjeit kellene rendbe tenni vagy a belőle kiinduló árkokat, ereket elzárni. Meggyőződésük ugyanis, hogy emiatt önti el birtokaikat a Bodács-ér és a 15-ös árok. Tovább olvasom