Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Hiányzik egy szabványos sportcsarnok

Kapuváron az általános és középiskolák mindegyike rendelkezik ilyen-olyan tornateremmel.
Ám így is sok a kifogás. A gimnázium csarnokát az egyik legnagyobb balfogásnak tartják a szakmabeliek.

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium szaktanára, Csizmadia Miklós elmondta, a hatszázhúsz négyzetméteres termet 1983-ban adták át, csaknem nyolcmillió forintból építették. Azóta aktív ott a sportélet, nappal a diákok, esténként – zsúfolt programmal – a tömegsportosok veszik igénybe. Ez utóbbi szolgál az iskola bevételeinek növelésére is, óránként kétezer-ötszáz forint bérleti díj fejében.

Már az építéskor kiderült, bár kétoldalt is nézőteret alakítottak ki: a pálya mérete nem felel meg semmilyen szabványnak, így alkalmatlan hivatalos mérkőzések rendezésére. A város sportéleté-

nek „állatorvosi lovaként" emlegetett csarnok előélete sem volt zökkenőmentes, hiszen ’75-ben kezdték meg az építkezést, utána évekig álltak a vasoszlopok. Szó volt róla, hogy ezek rozsdásodása miatt be sem fejezik a létesítményt. Ahogy a szaktanár mondta: kicsit nem akartak, nagyra nem volt (akkor sem) pénz. Csizmadia Miklós szerint ez a csarnok, bár a legnagyobb a városban, Kapuvár sportéletének kerékkötője.

– Készültek tervek az átalakításról: a lelátókat kiemelnék, a végét meghosszabbítanák. Az előzetes számítások szerint azonban ez többe kerülne, mintha építenének egy újat. Ez utóbbira nincs sok esély, hiszen a város költségvetése nem bírja el a beruházást, pályázati pénz egyelőre nincs.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző szerint a város hosszú távú sportkoncepciója tartalmazza egy szabványos csarnok létesítését. Több helyszín is felmerült, például a jelenlegi KSE-pálya területe, de a Pátzay-iskola is szívesen látná intézményének udvarán az új létesítményt.
Módli Ágnes, a Pátzay igazgatója elmondta: a város legrégebbi csarnokát az ezernyolcszázas évek végén adták át, hasznos területe alig százhatvan négyzetméter. Értékét csaknem harmincmillió forintra becsülik, felújítása indokolt lenne. Az igazgató szerint méretei miatt csak korlátozottan alkalmas sportolásra, az iskola kisebb osztályainak ezért is hoztak létre két tornaszobát. Bár ők is bérbe adják esténként, az ezerforintos bérleti díj ellenére sem akad túl sok jelentkező.

A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola terme a legújabb a városban. Alig három éve építették, információnk szerint mintegy negyvenmillió forintból. Csak tanulóik használják, nem adják bérbe. Elvárásaiknak jelenleg megfelel, kifogásaik inkább csak a hatszáz négyzetméteres nagysággal vannak.

Hasonló problémával küzd a Berg Gusztáv-szakiskola is. A ’72-ben átadott, 300 négyzetméteres terem akkor három és fél millióba került. Az öltözőkre, kiszolgálóhelyiségekre ráférne a rekonstrukció. Saját diákjaikon kívül sokan járnak az „ipari" termébe sportolni, óránként majdnem ezernégyszáz forintért.

Hámori György, a Széchenyi igazgatója szerint nagy előnyük, hogy a 25 éve átadott terem és az iskola szinte egy épületet képez. A csaknem 300 négyzetméteres teremnagyság is megfelelő, de hivatalos versenyek nem tarthatók az intézményben. A csarnokot öt éve festették, fűtési rendszere és szerkezete pár milliós felújításra szorulna. Kihasználtsága folyamatos. A délelőtti órák után estig bérlik a termet, óránként ezerötszáz forintért.

Zuhanyozásra nincs idő

Az iskolákban többször felmerült, hogy a tornaórákat úgy szervezzék, hogy a gyerekek utána le tudjanak zuhanyozni, de erre a mai feszített órarendekben általában nincs lehetőség.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szeretet nyelvén

A szanyi Huszár István élete annak idején néhány órán múlt; agya születésekor nem kapott elegendő… Tovább olvasom