Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Hiányzik a fejlesztéshez szükséges pénz

Az ezres lélekszámot meghaladó Rábatamási vezetőinek az elmúlt esztendőben az okozta a legfőbb gondot, hogy egy kivétellel sikertelenek voltak beadott pályázataik.
Csomópontok: Tavaly óta új útbaigazító táblák mutatják az irányt a falu központjában.
Tavaly Rábatamásiban az anyagiak hiánya szabott gátat a fejlesztéseknek. Pedig az önkormányzat vezetői több elképzelés megvalósítását is tervezték, ám úgy tűnik, hiába.
– Sajnos az elmúlt évben nem jutott többletpénzhez az önkormányzat, bár sok pályázaton részt vettünk – panaszolta Szabó István polgármester. – Hozzá kell tennem, hogy a pályázatainkat befogadták, elbírálták azokat, de amikor fizetni kellett volna, akkor forráshiányra hivatkoztak az illetékes szervek.

Tavaly csupán a sportöltöző felújítására kaptunk kétmillió forintot, melyhez egymillió-hétszázezer forint önrészt kell adni. A felújítást tavasszal kezdjük el és reméljük, hogy néhány évtizedig nem lesz gond az épülettel. Szabó István szerint a pályázati pénzek hiánya miatt nem történt fejlesztés a faluban a szokásos napi karbantartásokon kívül.
Két csomópontba útbaigazító táblákat helyeztek el. A polgármesteri hivatal teljes felújítása már tavaly kora nyáron befejeződött.
A benyújtott pályázatokkal a falu összképének javítását, a parkosítást, a zöldterületek növelését szerették volna elérni. Tervezték a temető felé vezető út rendbetételét is.

– Idén a közoktatási intézmények működtetése a legfőbb feladat, ám mind az óvoda, mind az iskola fenntartásához évről évre hozzá kell tenni a normatíván felül szükséges összeget – mondta a polgármester. – Feladatunk továbbá az útépítés, a járdák rendbetétele, az utcakép javítása, a park- és területrendezés. Továbbra is kiemelt célunk a csatornázás. Ez a beruházás évek óta a szemünk előtt lebeg, de egyelőre sem hazai, sem EU-s támogatást nem tudunk igénybe venni. Emlegetik ugyan a SAPARD-pályázatot, amely hetvenöt százalékot, maximálva hatvanmillió forintot jelentene. Ám ez Rábatamási esetében is töredéke a költségeknek. Ezért úgy tűnik, nem tehetünk mást, várnunk kell 2008-ig, mert talán akkor lehetőséget kapunk a beruházásra.

Ám a tanulmánytervig addigra el kellene jutnunk. Jó lenne, ha az idén a Regionális Operatív Program (ROP) pályázatán nyernénk, mert akkor az iskola épületén kialakítandó tetőtér egy részében informatikai labort hozhatnánk létre.

Szabó István szólt arról is, hogy tavaly rendezték meg először a Tamási nevű települések találkozóját. Idén Rábatamási lesz a rendezvény házigazdája, s ehhez pályázati pénzt próbálnak igénybe venni. A település vezetője jó ötletnek tartja, és támogatja, hogy a csornai kistérségen belül Bogyoszló, Jobaháza, Magyarkeresztúr, Potyond és Rábatamási polgármestere, amolyan mikrotérségi keretek közt, havonta találkozik. Áttekintik a közös dolgokat és megbeszélik az ak-

tuális tennivalókat. A legutóbbi összejövetelen az intézményvezetők is részt vettek egyfajta közös gondolkodáson az egyes települések érdekében. Az ilyen együttműködés például a pályázatok elbírálásánál is előny lehet. De hogy valamilyen szinten lesz-e elismertsége a szerveződésnek, egyelőre nem tudni.

Szabó István azt is elmondta, hogy Rábatamási képviselő-testülete már elfogadta az idei költségvetést, melyben tízmillió forint hiánnyal számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőnek lenni Kapuváron sem rossz üzlet

A mindenki számára hozzáférhető vagyonnyilatkozatok alapján megállapítható, hogy Kapuvár… Tovább olvasom